Konrád

Lukács Gyöngyi ötszörös premierje

2007.07.13. 00:00

Programkereső

A Szegedi Szabatéri Játékok idei "nagy dobása" Kálmán Imre Marica grófnő című operettje lesz, Eszenyi Enikő rendezésében, Lukács Gyöngyi címszereplésével. Az előadásról szóló sajtóbeszélgetésen a világhírű szoprán mondta el a gondolatait.
ac907e66-9200-4ebb-b477-c6fd334cd258

"A Marica grófnő sok szempontból premier lesz számomra. Sosem léptem még fel vidám darabban, az én hangomra nem írtak ilyen szerepet. Szoktam is mondani, hogy én egy tragédia vagyok! Az utóbbi években nem nagyon láthattunk operaénekeseket operettekben, pedig a primadonna és a bonviván szerepe általában nagyon nehéz technikailag. Engem is félve kértek fel, egy picit meg is ijedtem, hiszen az operettről általában mindenkinek a habos, cukormázas játékstílus jut eszébe. Amikor kiderült, hogy szó sincs ilyenről, azonnal igent mondtam, hiszen a Szegedi Szabadtéri előadásai mindig nívósak, a Marica grófnő ráadásul gyönyörű, és fantasztikus a zenéje.

Premier lesz olyan szempontból is, hogy életemben először lépek fel operettben, először játszom prózai színészekkel, először táncolok igazándiból egy előadásban, sőt, először szólalok meg magyarul színpadon, mind az éneket, mind a prózát tekintve, hiszen az operákat mindig eredeti nyelven éneklem! Az operett komplex, nehéz műfaj, egyszerre minden benne van: az ének, a próza, a tánc és a színészet. A tánccal volt eleinte némi gondom, de már látom az alagút végét, hála a két tánctanáromnak és a rengeteg gyakorlásnak. A próza sem lesz promlémás, szerencsére megegyeztünk Eszenyi Enikővel, hogy beszélhetek a saját hangomon, nem kell "megemelni", énekelve beszélni. Enci egyébként fantasztikus rendező, egyből belelát az emberbe, tudja, hogy ki mitől lesz jó. Teljesen rám szabta Marica alakját, körém rakta a szerepeket és a szereplőket. Marica tulajdonképpen én leszek. Hagyta, hogy a második felvonásban egy kicsit "operásan" legyek jelen: a szenvedély, ami bennem van, ott ki tud jönni. Jól dolgozunk együtt, csak úgy, mint a színészekkel. Kellemes csalódás volt, hogy a prózai színészek pontosak, megbízhatóak és tudják a szöveget. Sokat tanulunk egymástól, kölcsönösen megadjuk a tiszteletet. Bár, főleg én tanulok tőlük! Tordy Géza, Király Levente, Pindroch Csaba, Nagy Ervin, Szőcs Artur… Egy olyan névsor, akiktől lehet tanulni.

Minden nagyon furcsa és új nekem, de tetszik. Nem mondom, hogy ezentúl váltogatom majd az opera- és az operett-szerepeket, de most egy picit kilépek az operák és a szomorú szerepek köréből."

(2007. július 27., 28., 29. 21:00 Dóm tér (Szeged) - Kálmán Imre: Marica grófnő (operett) - Km.: Lukács Gyöngyi, Nyári Zoltán, Peller Anna, Szőcs Artur, Nagy Ervin, Lehoczky Zsuzsa, Tordy Géza, Pindroch Csaba, Király Levente, Tóth Adrienn (ének, próza); rend.: Eszenyi Enikő; vez.: Silló István)