Konrád, Tivadar

Új fesztivál Pécsett

2007.07.19. 00:00

Programkereső

Pécs teljes erőbedobással 2010-re készül. A programsorozat 2007-es felkészülő évében indul egy új, a későbbiekben akár minden művészeti ágat integrálni képes fesztivál: a szeptember 26. és 29. között rendezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó.
064d8f5e-10ee-48de-9b5f-049db39dc24c

A tánctalálkozó célja, hogy a pécsiek és a Pécsre látogató hazai és külföldi vendégek számára megmutassa a határtalan város eredendően sokszínű tánckultúráját és a nemzetközi táncművészet végtelenül sokféle árnyalatát. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó erősítheti a hagyományosan erős pécsi táncélet működőképességéről és aktivitásáról kialakult képet. A szervezők 2010-re egy igazi, nagy fesztivált szeretnének életre hívni, ahol a táncművészet szinte minden műfaja megjelenik majd, és Európa lehető legtöbb országa, valamint Magyarország minden jelentős együttese egyszerre képviselteti magát. A tánctalálkozót minden évben egyre több kiegészítő program kísérné: szakmai találkozók, konferenciák, off-programok, zenei és hangszer bemutatók, koncertek, szabadtéri táncházak.

Az első, idei fesztivált a Moszkvai Kortárs Balett előadása nyitja meg, de a találkozó vendége lesz a világhírű koreográfus-táncművész Nagy József is. Az előadások mellett A kultúra és finanszírozása - támogatás, mecenatúra vagy szponzoráció címmel szakmai beszélgetésre is sor kerül. A beszélgetés célja, hogy lehetőséget biztosítson az önkormányzat és a minisztérium kulturális döntéshozóinak, az Európai Unió kulturális pályázatokkal foglalkozó referenseinek, a támogató cégek kultúra-finanszírozásért felelős képviselőinek és kulturális intézmények vezetőinek a közvetlen találkozásra. A tánctalálkozó az Oktatási és Kulturális Minisztérium és Pécs Megyei Jogú Város támogatásával jön létre. A fesztivál főszervezője Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. Szakmai védnökök: Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Érdemes Művész és Vidákovics Antal koreográfus, a Pécsi Horvát Színház és a Pécsi Szabadtéri Játékok igazgatója. A fesztivál házigazdája Novák Péter, koreográfus, táncművész, producer.