Konrád, Tivadar

Táncoló tehenek, hőlégballon, pilótaengedéllyel „repülő” hegedűs

2007.07.26. 00:00

Programkereső

Különleges kellékeket és nem mindennapi jelenetek láthat az Eszenyi Enikő rendezte Marica grófnőben a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége a Dóm téren. Kentaur rekord méretű díszletei mellett állatszereplő, közel száz éves old timer autók, mezőgazdasági gépek és további érdekességek színesítik a különleges látványvilágú előadást.
31944c2b-df26-444b-a3ad-70265e825b91

Falusi jelentek: cséplőgép, traktor, tehenek
A Marica grófnő több jelenete falusi környezetben játszódik, amelyet a szegedi előadás díszlettervezője, Kentaur különleges elemekkel jelenített meg. A „faluban” egy ’20-as évekből származó cséplőgép és egy régi traktor is látható, emellett hat táncoló tehén is feltűnik a színpadon, akiket Duda Éva koreográfus tanított be. Az előadáson látható lesz Keve Kapitány is, a fenséges fehér paripa, aki hét év óta a Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióinak rutinos fellépője, az Evita és a Carmen előadásai mellett legutóbb a Nabuccóban láthatta a közönség. Keve Kapitány születése óta kiegyensúlyozott ló, ám szereti a kihívásokat is; könnyen tanul és inspirálja a Dóm tér négyezer fős közönsége is.

Nagy Ervin mini hőlégballonon érkezik
A Marica grófnő nyitójelenetében mini hőlégballonban érkezik a színpadra báró Zsupán Kálmán, azaz Nagy Ervin. A színész a darab során végig a „magasban” jár: a hőlégballon mellett megjelenik a díszlet részét alkotó tizenegy méter hosszú, óriási vörös körömcipő lépcsőjének legtetején és a huszonkét méter hosszú, három tonnás világrekorder-várományos óriás hegedű legmagasabb pontján is. Nagy Ervin nagy örömmel vesz részt a Marica grófnőben: „- Lukács Gyöngyivel, a világhírű operadívával fantasztikus a közös munka, sokat tanulunk egymástól. A produkció különleges díszletei egyben az előadás valódi kellékei is, amelyek nemcsak formabontó látványt nyújtanak, hanem funkciójukat tekintve is az előadás fontos részei” – árulta el a művész.

Repülő zenész az operett záróakkordjában
A huszonöt éves hegedűművész, Jávori Dávid alakítja a cigányzenészt a Marica grófnőben. A fiatal muzsikus az operett zárójelenetében a színpad egyik végéből a másikba „repül” tíz-tizenegy méteres magasságban. Az eredetileg pilóta végzettséggel rendelkező fiatalembernek nem okoz gondot a magasság, sőt a darab folyamán többször kaszkadőrként is kell helytállnia: több alkalommal megverik, elesik, illetve „berepül” a színpadra. Jávori Dávidnak a legnagyobb megtiszteltetés az, hogy együtt játszhat Lukács Gyöngyivel, akinek tehetségét igen nagyra tartja.

(A Marica grófnő előadásai július 27-én, 28-án és 29-én láthatóak a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán.)