Konrád

A Svéd Királyi Opera sztárja Budapesten táncol

2007.09.13. 00:00

Programkereső

2007 szeptember 23-án és 28-án a Magyar Állami Operaházban lép fel Jan-Erik Wikström, a Királyi Svéd Operaház szólistája. Albert gróf szerepét táncolja majd Adam-Lavrovszkij: Giselle című balettjében. Partnere - mindkét előadáson - a budapesti társulat kiemelkedő tehetsége, a Kossuth-díjas Popova Aleszja lesz.
0d5950d4-3b9c-4370-a3c4-a429e4f7eec3

Jan-Erik Wikström a Királyi Svéd Opera balettiskolájában tanult, majd 1987-ben csatlakozott a Királyi Svéd Balett társulatához, amelynek 1991 óta szólistája, 1993 óta első táncosa. 2000 decemberében XVI. Károly Gusztáv svéd király "Udvari Táncos" címmel tűntette ki. 2001-2004 között a londoni English National Ballet vendégművésze volt.

Wikström Stockholmban többek között eltáncolta A hattyúk tava, a Rómeó és Júlia (Kenneth MacMillan/Rudolf Nurejev), a Mayerling (Kenneth MacMillan), A szilfid (August Bournonville), valamint a Natalia Makarova-féle Giselle és Bajadér férfi főszerepeit. Londonban A diótörő, a Double Concerto (Hampson) és a Rómeó és Júlia című balettek főszerepeiben láthatta őt a közönség. Ez utóbbiban 2005 júniusában, amikor az akkori előadásokra visszatért a társulathoz, hogy Derek Dean koreográfiájában, Agnes Oaks partnereként lépjen fel.

Az ideális alkatú, sokoldalú fiatal művész a romantikus és klasszikus szerepek mellett számos modern balettben - Birgit Cullberg, Alvin Ailey, George Balanchine, Nils Christe, Ulysses Dove, William Forsythe, Kenneth Kvarnström, Jiri Kylian és Paul Taylor műveiben - is emlékezetes alakítást nyújtott.

Pályája során már Új-Zélandon, Budapesten, Japánban és az Egyesült Államokban is vendégszerepelt. Ezért a magyar balettrajongók számára minden bizonnyal jelentős és kivételes szakmai eseménynek számít, hogy Jan Erik Wikström ismét a Magyar Nemzeti Balett vendége lesz.