Gábor, Karina, Ders

Elindult az évad az Operaházban

2007.09.18. 00:00

Programkereső

Szeptember 17-én tartották évadnyitó társulati ülésüket a Magyar Állami Operaház vezetői és művészei.
78525972-eeb9-477d-a304-dd742de3e096

Az ülést Bálint András színművész Tóth Aladár egykori intendáns-főigazgató, az Operaház ötvenedik évfordulójára írt beszédével nyitotta meg, majd Vass Lajos főigazgató huszonöt operaházi művésznek és dolgozónak adott át díjat, vagy egyéb elismerést, a Melis György-díjat pedig maga Melis György művész úr nyújtotta át Berkes Jánosnak. A 2007/2008-as évadban két örökös tagot avattak: Keveházi Gábort, a Nemzeti Balett igazgatóját és Sólyom Nagy Sándor magánénekest.

Vass Lajos kiemelte: az idén 281 előadást tartanak, az első premier pedig október 26-án a Thália Színházban lesz, ahol Stravinsky-egyfelvonásosokat mutatnak be: A katona történetét, a Mavrát és A rókát. Ezt követi november 24-én Richard Strauss Elektrája, amelyet Kovalik Balázs visz színre. A címszerepet Nadine Secunde énekli majd, Klytemneistraként pedig Agnes Baltsát láthatja a magyar közönség. Elmondta azt is, hogy már a következő szezonok programjain és stratégiáján is gondolkodnak, mivel az évi 5,3 milliárd forintnyi állami támogatás öt évre garantált, és a tavalyi másfél milliárdos adósságállomány az év végére 400 millió forintra csökken. Az Operaház 908 közalkalmazottjának azonban csoportos létszámleépítésre kell számítania, de ennek konkrétumait csak a működési szabályzat elkészülte után, vagyis két hónap múlva hozza niylvánosságra.

Felszólalt Fischer Ádám főzeneigazgató, Kovalik Balázs művészeti vezető és Keveházi Gábor balettigazgató is. A társulati ülés a nézőtéren helyet foglaló, majd a színpadra lépő Szinetár Miklós címzetes főigazgató rögtönzött beszédével zárult.