Ervin

Angyalok üzenete

2007.09.20. 00:00

Programkereső

Az idén 60 éves Markó Iván régi és új koreográfiái közül egyet-egyet mutat be az általa 1996-ban alapított Magyar Fesztivál Balett szeptember 23-án és október 26-án a Fesztivál Színházban: az 1985-ös Boleró férfi és női változata között az együttes 10 éves jubileumára íródott századik Markó-koreográfiát, az Angyalok üzenetét.
e228d325-d331-4d4c-85f0-732d9c88d938

A zeneirodalom legerotikusabb művére, Ravel Bolerójára 1985-ben készült, klasszikus Markó-koreográfiában maga a testet öltött Vágy űzi, hajtja az extázis és egymás felé a férfiakat és nőket. A Vágy újból és újból feltámad, hogy a beteljesülő szerelmes ölelésben megsemmisítse, majd újraélessze önmagát. A férfi és a női változat koreográfiája szinte teljesen ugyanaz, a különbség mégis óriási: Markó szavaival "épp annyi, amennyi nő és férfi közt van".

A harmadik évezred elején soha nem látott szükségünk van Földünk megóvására és az emberek egymás iránti szeretetének és felelősségének feltámasztására. Az Angyalok üzenete ezt az életérzést kívánja közvetíteni Bach csodálatos muzsikájával, a mozdulatok és a látvány eszközeivel. A zene és a tánc öröme, az ember örök vágya a gravitáció leküzdésére, vagyis a repülés élményének megismerése inspirálta a koreográfust, Markó Ivánt. Az együttest rendkívül nehéz feladat elé állította Bach zenéjének érzelmi, szellemi és dinamikai mélysége, szárnyalása és intenzitása. Az Angyalok üzenete a mi szorongató és feszült jelenünkben fényt és hitet ad, amely megmutatja az egymáshoz vezető utat és segít felismerni egymásrautaltságunkat.

A Kossuth-díjas, Érdemes Művész augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetést - a művészeti élet kiemelkedő személyiségeinek járó díj egyaránt szól Markó pályafutásának és jelenlegi alkotásainak.

(2007. szeptember 23., október 26. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Bolero / Angyalok üzenete / Bolero - a Magyar Fesztivál Balett előadása; Bolero; km.: Misáczi Mónika, Nyári Gábor; zene: Maurice Ravel; Angyalok üzenete; km.: Loósz Krisztina, Nyári Gábor, Misáczi Mónika, Issovits István, Csöppüs Márton; zene: Bach; koreográfus-rend., műv. vez.: Markó Iván)