György

Hiller István ma kiírta a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát

2007.09.24. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Színház Zrt. jelenlegi vezérigazgatójának mandátuma 2007. december 31-én lejár. Hiller István ma pályázatot írt ki a leköszönő Jordán Tamás helyének betöltésére. Az eddigi gyakorlattól eltérően a leendő igazgató 2008. június 31-ig együtt dolgozik majd Jordán Tamással, ezt a döntést a színház társulata is támogatta.
1aabcf5d-393d-4f1b-af2a-d47ddea2f31a

Az új vezérigazgató feladata lesz többek között a Nemzeti Színház mint kiemelt jelentőségű és minden értékre nyitott színházművészeti műhely magas színvonalú szakmai tevékenységének irányítása, a Nemzeti Színház pozíciójának, a magyar színházi életben betöltött reprezentatív szerepének megerősítése. Hiller István kiemelte, hogy az új igazgatótól elvárja a magyar színházművészet hagyományainak ápolását, ezen belül lehetőséget adva a kortárs, megújító irányzatoknak is. Felhívta a figyelmet a határon túli magyar színházakkal való együttműködés fontosságára, valamint a gyermek- és ifjúsági programok kiemelt szerepére.

Az eddigi pályázatokhoz képest újdonság, hogy a pályázó egészen pontos financiális tervet készíthet, ugyanis az állam 2008 és 2010 között évi 1 milliárd 700 ezer forintos támogatást biztosít a színháznak. Az új igazgatónak ehhez igazodva kell gazdálkodni. Az összeg csak emelkedhet, kevesebb biztosan nem lesz. És újdonság az is, hogy a leendő igazgató 2008. január 1. és június 31. között együtt dolgozik majd a jelenlegi igazgatóval, Jordán Tamással. Ez idő alatt előkészítheti a következő évad terveit és szerződtethet is. A miniszter szerint ez egy jó példa lehet az együttműködésre, mindenki számára. Szeretné, ha itthon is elindulna az a folyamat (ami külföldön már bevett gyakorlat), hogy egy kulturális intézmény vezetőváltása ne egy nap alatt történjen, hanem a folytonosság és az együttműködés segítse a zökkenőmentes váltást.

A pályázatokat a kiírástól számított 45 napon belül lehet benyújtani. A beérkezett pályázatokról a miniszter dönt, a benyújtási határidőt követő 30 napon belül. Döntését egy 5-7 tagból álló szakmai bizottság segíti majd. A bizottság tagjait később, a pályázatok beérkezése után kéri majd fel a miniszter.