Sándor, Ede

20 éves a Szegedi Kortárs Balett

2007.09.28. 00:00

Programkereső

20. évadját kezdte idén a Szegedi Kortárs Balett. Az együttes számos meglepetéssel készül, hiszen két új bemutató, ünnepi események, kiadványok és közönségtalálkozók tarkítják a 2007/2008-as évet.
cd3af2c2-bb93-4bef-b750-6c361bd62770

Szeptember 28-án Szegeden és október 4-én a Művészetek Palotájában mutatják be Juronics A Hattyúk Tavát, melynek koreográfusa és rendezője Juronics Tamás. Minden idők egyik legismertebb klasszikus balettje a Hattyúk tava: a fehér tütüben táncoló hattyúlányok a klasszikus balett emblematikus jelképei. De valójában mi van a történet, a "tó" mélyén? Egy meggyötört lélek, Csajkovszkij jelképekbe oltott víziója az elvágyódásról, a magányról és a szerelemről, a halálról, álomról és valóságról. A válságba jutott személyiség kétségbeesett szabadságkeresése egy szürreális mese formájában hatol le a lélek legalsó bugyraiba, melyekről már csak így, szimbólumok segítségével tudunk beszélni. A több szinten értelmezhető történet Juronics Tamás új interpretációjában a 21. század emberének "pszicho-meséje" lesz. Ez a produkció a 20 éves Szegedi Kortárs Balett ünnepi évadjának első bemutatója.

Október 2-án Beavató Színházzal készül a társulat. A SZTE Kulturális Iroda, a Délmagyarország és a Rádió88 szervezésében Juronics Tamás vezetésével a nézők bepillanthatnak a Szegedi Kortárs Balett kulisszái mögé. Megtudhatják, hogyan készült a Hattyúk Tava, mikor milyen gondolatot rejtett el a koreográfus egy-egy táncmozdulat mögé és miként élik meg a táncosok a próbafolyamat örömeit-nehézségeit.

Változások történtek a szakmai szövetség élén, Juronics Tamás lett ugyanis a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke. A rendező-koreográfus Kiss Jánost, a Győri Balett igazgatóját követi székében, aki hét évig irányította a szervezetet. Lemondott egyúttal Török Jolán ügyvezető igazgató is, helyette Lőrinc Katalin lett a szövetség főtitkára. Juronics Tamás legfontosabb feladatának a táncos szakma megerősítését tartja, feladatait szeptember végétől látja el, addig ugyanis a Szegedi Kortárs Balett jubileumi évadára készülve a Hattyúk Tavát koreografálja.