Konrád, Tivadar

Karmesterverseny az Operettszínházban

2007.09.28. 00:00

Programkereső

Október 8-án zárul a Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterverseny a Budapesti Operettszínházban. A versenyt a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetett meg a teátrum, 11 ország 26 karmesterének részvételével. Az ünnepélyes döntőre október 8-án este hét órakor kerül sor, ekkor dirigálja a színház szólistáit, zene- és énekkarát az utolsó fordulóba jutott hat karmester.
64c17d66-e7d5-451f-b501-6d4904a2fe5f

A versenyt előválogatás előzte meg, melyet a részletes szakmai önéletrajzok alapján végezte a nemzetközi zsűri, amely 26 karmestert választott ki. Tizenhárman közülük magyarok, a többiek Németországból, Ausztráliából, Kanadából, Nagy-Britanniából, Oroszországból, Japánból, Ukrajnából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szíriából és Svédországból érkeztek. A résztvevők többsége férfi, de két hölgy is akad a dirigensek között: az orosz és a szír versenyző. A megmérettetés érdemi része szeptember 30-án vette kezdetét a Budapesti Operettszínházban.

A karmesterverseny célja – amely egyébként része az Operettszínház Kálmán Imre-megemlékezéseinek – az operett műfajának népszerűsítése és új tehetségek felfedezése. A kilencnapos megmérettetésen természetesen Kálmán Imre műveiből, a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és A bajadérból vezényelnek részleteket a muzsikusok – a II. fordulóban csak zongorakísérettel, de a III. fordulóba jutó 10 karmester már a zenekar élére állhat.

Az október 8-i döntőbe közülük tehát hatan jutnak be – nekik már nem csak a korábban előre megadott részleteket, hanem mind a három művet teljes egészében ismerniük kell, hiszen bármelyik szólót, zenekari részt, duettet, tercettet, kvartettet vagy kórusbetétet kérheti tőlük a zsűri. A grémium tagjai: Kerényi Miklós Gábor rendező, az Operettszínház igazgatója; a teátrum zeneigazgatója, Makláry László karmester; Lendvay Kamilló zeneszerző, karnagy; Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője; Günter Neuhold osztrák karmester; valamint Jurij Schwarzkopf, a szentpétervári Zenés Komédia Színház igazgatója. A zsűri elnöke Szinetár Miklós rendező.

A döntő két részből áll majd: délelőtt tíz órakor a versenyzők a zsűri jelenlétében színházi körülmények között próbálnak, majd este koncerten mutatják meg tehetségüket. Ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre, a három első helyezett felléphet majd a Budapesti Operettszínház október 20-21-i Kálmán Imre Jubileumi Nemzetközi Sztárgáláján, illetve az I. és a II. díj nyertese tíz, illetve öt előadásra szóló felkérést kap az Operettszínházba. Érdekessége még a döntőgálának, hogy a jelenlévő közönség is díjazhatja az általuk legjobbnak ítélt versenyzőt.