Konrád, Tivadar

Operaverseny a holnap művészeinek

2007.09.28. 00:00

Programkereső

Új operaverseny és -fesztivál született, amelyről ma tartottak sajtótájékoztatót az alapítók, a Mezzo TV (Philip de la Croix), az Armel Produkciós Iroda (Havas Ágnes), a Szegedi Szabadtéri Játékok (Bátyai Edina) és a Pannon Filharmonikusok (Horváth Zsolt), valamint a rendezvényhez csatlakozó Magyar Televízió (Pusztay András).
d0c0fab6-6ae3-4ef3-95fa-0adfee12f18e

A verseny a műfaj összetett szakmai kívánalmainak leginkább eleget tenni tudó – operaéneklésben, színpadi mozgásban és színészmesterségben kellőképpen jártas – előadóművészeket kívánja díjazni. Ennek szellemében jelölt ki öt versenyművet, amelyet öt különböző ország színházai – Opèra de Rennes (Franciaország), Bremen Theater (Németország), Balti Opera / Gdansk (Lengyelország), Opera Dicapo / New York (Egyesült Államok), Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország) - mutatnak be. Minden produkciót más rendező visz színre.

A versenyzők mind az öt helyszínen regisztrálhatnak a kiírásban szereplő feltételek alapján. A verseny kétfordulós: először a jelentkezők hangi kvalitásait, másodszor színészi képességeit értékelik a szakemberek. A legjobbak felléphetnek 2008. novemberében Szegeden, az öt művet kéthetes fesztivál keretében bemutató döntőn. Ekkor ítéli oda a zsűri a két fődíjat is. A legjobb női és legjobb férfi előadó jutalma egy különböző operarészletekből álló, műfajteremtő válogatás elkészítése, mely bemutatásra kerül a Mezzo Televízióban.

Dr. Botka László, Szeged város polgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel hagyományt kívánnak teremteni. Ezt tekinti az elmúlt évtizedek legnagyobb kulturális vállalkozásának, és büszke arra, hogy a rendezők választása Szegedre esett.

Havas Ágnes a fesztivál felépítéséről, tematikájáról, egyediségéről beszélt, Philip de la Croix a Közép-Kelet Európa kulturális életében fontos szerepet betöltő Szeged stratégiai partnerségéről szólt, Bátyai Edina a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. korábbi projektjeiből ismert szakmaiságával és színvonalával szeretné segíteni a kezdeményezést. Horváth Zsolt a fesztivált, mint a két város (Pécs és Szeged) kapcsolatának újabb, fontos elemét értékelte. Pusztay András a kultúra támogatásának közszolgálati jellegét hangsúlyozva kötelezte el magát a rendezvény mellett.

A sajtótájékoztatón nemcsak a műveket bemutató színházak igazgatói jelentek meg, de részt vett valamennyi rendező is: Alföldi Róbert, Kovalik Balázs, Balázs Zoltán és Telihay Péter is. Alföldi Róbert Robert Ward The Crucible című darabjának New York-i színrevitele kapcsán elmondta: "Nagyon drámai az anyag, és a verseny szelleméhez nagyon erősen passzoló mű, amiben kiderül, mi az, amit keresünk, mi a verseny lényege, és mennyiben fog ez megvalósulni". Telihay Péter, a Lukrécia meggyalázása című Britten-opera gdanski rendezője hangsúlyozta: "…nagyon fontos, hogy ennyiféle ember, ennyiféle kulturális háttérrel találkozik egy bizonyos ponton. Remélem, Lengyelországban így fog történni. Ezt látom a verseny legfontosabb hasznának is."