Konrád, Tivadar

La La La Human Steps: Amjad

2007.10.08. 00:00

Programkereső

Először látogat hazánkba a világhírű kanadai koreográfus, Éduard Lock vezette La La La Human Steps társulat: Amjad című produkciójukat november 1-3 között láthatjuk a Művészetek Palotájában.
4fda632b-94c8-40d8-b1c1-d9945bca4623

A francia kanadai La La La Human Steps társulat alapítója és koreográfusa, a világszerte elismert Éduard Lock közel harminc éve alkot a modern táncművészet terén. A formabontó produkcióiról ismert művész legújabb, Amjad című alkotását leginkább a romantika olyan jól ismert művei inspirálták, mint a Hattyúk tava és a Csipkerózsika, ezek újragondolásával hozza egy fedél alá a tradíciót és a modernitást. A québeci együttes idén áprilisban mutatta be az új darabot, amelyben a koreográfus folytatja útját a test extrém és absztrakt entitásként való újrafelfedezésében. 'Célja a test megszabadítása minden funkcionalitástól, egészen az absztrakcióig, ahogyan azt a romantikus balett is teszi' - írta róla a francia Libération.

Az Amjad előadásához a La La La Human Steps a kortárs technikák terén is nagy rutinnal rendelkező balett-táncosokkal érkezik, soraikban Andrea Boardmannal, aki közel tíz évig volt a Grand Ballets Canadiens vezető táncosa, valamint Xuan Chenggel, a 2004-es Sanghaji Nemzetközi Balettverseny győztesével. Az eredeti Csajkovszkij-műveket Gavin Bryars értelmezte újra és adaptálta az előadást élőben kísérő kamarazenekarra, a kompozíció egyes részeiben Blake Hargreaves kísérleti elektronikus hangszerei is megszólalnak. A díszletet a világszerte ismert kortárs kanadai szobrász, Armand Vaillancourt tervezte.

(2007. november 1-3, 19:00, Művészetek Palotája, Fesztivál Színház (Budapest) – La La La Human Steps: Amjad)