Konrád, Tivadar

A katona, a róka és Mavra

2007.10.10. 00:00

Programkereső

Idei évadjának első bemutatójára készülődik a Magyar Állami Operaház társulata. Ezúttal Stravinsky három egyfelvonásosát viszik színre. A rókát, a Mavrát és A katona történetét október 26-án és 27-én láthatjuk először a Thália Színházban.
d053ac6b-6056-46d2-af80-d4f19216c778

"Stravinsky ezekben a darabokban sokat kísérletezik a műfajokkal (A róka zenés burleszk, a Mavra opera buffa, A katona története opera), így mi is elkezdtünk kísérletezni. Az, hogy az előadásban színművészeti főiskolások is szerepelnek, további ihletet adott ahhoz, hogy a három történetbe a színházról, az előadások elkészítéséről is beszéljünk." – emelte ki Vidnyánszky Attila a ma tartott sajtótájékoztatón.

Kovács János rávilágított arra a tényre, hogy Stravinsky-darabot és -baletteket már játszottak az Operaházban, így senkit nem ért váratlanul az ötlet, hogy ismét az orosz zeneszerző műveiből válogassanak. A premiert ő fogja dirigálni, de 3-3 előadás erejéig két fiatal karmester, Köteles Géza és Sándor Szabolcs fogja átvenni a munkáját. Ezzel a gesztussal hagyományt szeretne teremteni.

Vass Lajos elmondta, hogy a bemutató helyszíne, a Thália Színház is sugallta a darabválsztást. A próbákon már látta, de egyben még nem tekinthette meg a darabot – amely az előadás folyamán harsány, színességből egyszerű, fekete-fehér világgá alakul – nagyon szeretné látni már a maga folyamatában. "A darabokat a Párizsi Operaházban mutatták be – nem nagy sikerrel. Ennek az is az oka, hogy ezek a művek nem érvényesülnek a túl nagy térben, így a Thália Színház, mint helyszín, kifejezetten szerencsés választás." – tette hozzá Kovács János.

Az előadás készítői kiemelték a díszlet- és jelmeztervezőt is, Alekszandr Belozubot is, aki nélkül nem lenne az előadás teljes és akinek munkája az előadás plakátja is. A magyar szöveget Oberfrank Gézának és Lackfi Jánosnak köszönhetjük.