Orbán

Táncpaletta 2007

2007.11.05. 00:00

Programkereső

Idén ismét összegyűlik egy estére a táncélet színe-java. A hagyományokhoz híven, a Táncművészet című folyóirat meghívására, több száz táncos, köztük profi előadók és vezető amatőr táncosok kápráztatják majd el a közönséget november 12-én a Magyar Állami Operaházban a XVII. Magyar Sztárgálán.
d35b87be-da21-40e3-975f-6855f702e0b9

Kaán Zsuzsa, a Nemzetközi Tánc és Kultúra Alapítvány elnöke, a Táncművészet című folyóirat főszerkesztője, a Gála szerkesztő-rendezője idén is a legszínvonalasabb produkciókból válogatott. "Ami nem fér bele a nagyszabású, egyestés műsorba, az vagy szakmailag nem eléggé kiforrott, vagy nem kiragadható egy amúgy színvonalas produkcióból, vagy nem illik az Operaház miliőjéhez. A műsor minden évben más, hiszen a Táncpaletta a folyamatosan változó táncélet tükre kíván lenni." – emelte ki Kaán Zsuzsa a kedden tartott sajtótájékoztatón a Belcanto Étteremben. A már kialakult műsorszerkezeten nem változtattak, így idén is három részből áll majd a Gála: a professzionális magyar és külföldi színpadi néptánc, továbbá a klasszikus, modern és kortárs balett, valamint a musical, a show-tánc, a flamenco, az argentin tangó, a standard és latin táncok adják a műsor gerincét.

Ami viszont újdonság, hogy minden rész elejét gyerekprodukció fogja indítani. Az első blokkot (a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi együttes közös produkciója, mint elegáns gesztus, valamint a felkonferálás, köszöntés után) a Csillagszemű Táncegyüttes indítja majd, Tímár Sándor: Zempléni Válltánc, majd a Kállai kettős című koreográfiájával. Tímár Sándor kiemelte, hogy a Táncpaletta azért nagyon fontos, mert a közönség együtt láthatja a gyerekeket, a felnőtteket és táncirányzatok legjavát, összefoglalva a táncművészet egészét. Utánuk a Fáklya Horvát Művészegyüttes következik, Kricskovics Antal: Sokác táncok című koreográfiájával. A 80 éves művész elmondta, hogy a tánc, mint művészeti ág azért nagyon fontos, és azért kell már egész kicsi korban megszerettetni a gyerekekkel, mert lelki egyensúlyt teremt és erőt ad a mindennapokhoz. Az első blokkban fellép még a Duna Művészegyüttes és a tavalyi év talán legnagyobb sikerét, az Őslüktetés egy részletét is újból láthatjuk a Rajkó Művészegyüttes Tánckara, és a Ronan Morgan Ír Sztepptánc Együttes előadásában. Az első blokkot a Magyar Állami Népi Együttes zárja, a Pannon freskó látványos részleteivel.

A második részben a Magyar Táncművészeti Főiskola III-IV. évfolyamos hallgatói, a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola fiatal növendékei: a 15 éves Kiss Tamás és a 18 éves Hajszán Kitti lépnek fel. Utánuk a KFKI Kamarabalett, valamint a Magyar Balettszínház Gödöllőt képviselve a Kossuth-díjas Popova Aleszja és Zaka Tamás következik, de ott lesz a Megatáncból is ismert Kováts Gergely Csanád, a többszörös világ- és európabajnok show-táncos. A második részt a Kortárs Csillagaink című esten sikerrel bemutatott Point című pas de deux zárja a Magyar Nemztei Balett két szólistája: Bajári Levente és Pazár Krisztina előadásában.

A harmadik blokkot egy nemrég bemutatott produkció, a Pán Péter egyik részlete kezdi: a Madách Musical Tánciskola növendékeinek közreműködésével. Majd a Szombat esti láz című televíziós műsorban nagy népszerűségnek örvendő Dudás Tibor (Zséda egykori táncpartnere) következik, aki most feleségével, Ipacs Katalinnal táncolja egyik, Zsédának készült koreográfiáját. A Magyar Divat- és Sporttánc Szövetséget Dávid Patrik és Bódi Bianka képviseli, majd – ahogy Kaán Zsuzsa szokta mondani – a flamenco magyarországi királynője, Lippai Andrea lép pódiumra, aki ezúttal már lányával táncol flamencot. Dudás Tibor és Darvasi Gabriella kettőse után a világbajnok Budai László és Glotz Mária Argentin tangó variációja zárja az estét.

A "XVII. Magyar Sztárgála az Operában" főszponzora a Hérosz Építőipari Zrt., amely 100%-ban magyar tulajdonú cég, és amely régóta hisz a gazdaság és a kultúra együttműködésében. Régóta kiemelt támogatója az Óbudai Danubia Zenekarnak és a Zeneakadémia Alma Mater koncertjeinek is. Idén e nemes programot is felkarolták.

A tavalyi pozitív tapasztalatok alapján most is lesz sorsolás a szponzorok által felajánlott ajándékokból, ezzel is kedvezve a közönségnek és a támogatóknak egyaránt. Ám a közönség kényeztetése még itt sem ér véget, hiszen a jegyeket igen kedvező árral árusítják a szervezők, 1000 Ft és 7000 Ft között.

Egy ötcsillagos, évről-évre megújuló, de hagyományaihoz hű esemény várja tárt karokkal a tánc szerelmeseit. Kár lenne kihagyni.