Eszter, Eliza

Megkezdődtek a meghallgatások – rekordszámú nevezés

2007.11.16. 00:00

Programkereső

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat meghallgatásai november 6-án kezdődtek meg New York-ban, Szegeden pedig holnap veszi kezdetét a megmérettetés. Brémában november 13-án és 14-én volt, a további két partner-operaházban (Rennes, Gdansk) a következő hetekben tartják a válogatást.
d0c0fab6-6ae3-4ef3-95fa-0adfee12f18e

Az első alkalommal 2008-ban, a Mezzo Televízió közreműködésével megrendezésre kerülő operaverseny és fesztivál során az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet. Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kell a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

A jelentkezők akár több helyszínen is regisztrálhatnak, bármely opera szerepeire! Az egyik városban elért eredmény azonban független egy másik helyszínen elért eredménytől.

New York-ban rekordszámú, több mint 100 nevezés érkezett. A tehetséges fiatalokat november 9-ig hallgatta meg a zsűri, melynek elnöke a New York-i DiCapo Operaház igazgatója, Michael Capasso. A válogatáson megfigyelőként vesznek részt: Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és Havas Ágnes, az operaverseny és fesztivál igazgatója. A jelentkezők többsége New York-ból érkezett, de természetesen más államokból is megméretik magukat énekesek. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos, végzett hallgatója is részt vesz. További érdekesség, hogy a válogatásra két magyar résztvevő is nevezett. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy magasan képzett és szakmailag, színészmesterségben felkészült jelentkezők közül válogathat a New York-i zsűri.

A meghallgatások Brémában (november 13-14.) folytatódtak tovább, majd Szegeden (november 17-20.), ezt követően Rennes-ben (november 22-24.), végül a Gdansk-i Balti Operában fejeződnek be (november 27-29.).