Dezső

A denevér Miskolcon

2007.11.29. 00:00

Programkereső

A "keringőkirály" operettjének bemutatóját 2007. november 30-án este 7 órakor tartja a Miskolci Nemzeti Színház. A Jászai-díjas Halasi Imre által rendezett, ma is izgalmas témát feldolgozó előadásban a történet a saját korában, az eredeti miliőben játszódik. Főbb szerepekben: Molnár Erik, Seres Ildikó és Alessandro Codeluppi.
35770721-b27a-41fe-90ec-a86482282d3c

Történetünk a 19. század végén, Bécsben játszódik az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Nyolcnapos fogházi büntetésre készül a gyöngébbik nem iránt élénken érdeklődő bécsi arisztokrata, Eisenstein. Helyette mégis Alfredet viszik el a büntetést leülni. Hogy miért? Nem nehéz kitalálni, régi és új szerelmek miatt. S mivel farsangi bálon vagyunk, ahol senki sem az, aki... a pár órányi bódulat bőven tartogat félreértéseket, erotikát és persze humort.

"A denevér mesevilágának felszíne mögött, a jókedvű szórakozás hátterében azonban ott munkál egy nagyon komoly férfibosszú. Az egész történet alapja ez az eltitkolt, meg nem torolt régi sérelem. Ma is értelmezhető, izgalmas téma" - véli Halasi Imre, Jászai-díjas rendező.

„Ha azt akarjuk, hogy egy operett népszerűvé váljék, úgy kell, hogy mindenki találjon benne az ízlésének megfelelőt… Az emberek a karzaton is kell, hogy kapjanak valamit, ami könnyen a fülükbe férkőzik, amit megerőltetés nélkül megjegyezhetnek, mert ezeknek az embereknek ritkán van pénzük, hogy zongorakivonatokat vásároljanak maguknak, még ritkábban zongorát. – Így aztán cselesen úgy kell intézni, hogy frissen az előadás nyomán egy és más megmaradjon a fülekben” - jegyezte meg Strauss, A denevér fogadtatása kapcsán egy társaságban.

A darab töretlen sikerét jelzi, hogy az 1874-es bécsi bemutatótól 1921-ig 11962-szer mutatták be a német színházakban. Budapesten a bécsi bemutató után nyolc évvel, a Népszínházban tűzték műsorra. Azóta a színházak hagyományos szilveszteri darabjává vált az ifj. Johann Strauss által komponált mű, és az újévi koncerteken is rendszeresen felcsendül A denevér-nyitány.

Az idei szilveszteren München és Bécs operaházaihoz hasonlóan is a Miskolci Nemzeti Színház is Strauss muzsikájával búcsúztatja a 2007-es esztendőt.