Hella

Elhunyt Gudrun Wagner

2007.11.30. 00:00

Programkereső

Wolfgang Wagner felesége tragikus hirtelenséggel hunyt el 63 éves korában november 28-án. A Bayreuthi Ünnepi Játékok igazgatójának feleségeként a rangos zenei fesztivál rendezésében meghatározó szerepet töltött be.
6d6b44bc-be7e-40e1-9e26-1dc30086e17d

Gudrun Armann 1965-ben kezdett az operafesztivál keretei között dolgozni, akkor még Wolfgang bátyja, Wieland irányításával. 1976-ban ment feleségül Wolfganghoz, aki mellett egyre nagyobb jelentősége lett szavának. A rendezvény igazgatói tisztje a Wagner családon belül öröklődik, az utódlásért küzdelem folyik, hiszen a 88 éves Wolfgang Wagnert várhatóan nem sokáig fogadják el vezetőként.

Az egyik jelölt Katharina, Gudrun és Wolfgang 29 éves lánya, tehát Richard Wagner dédunokája, ő az idei nyitóelőadással debütált rendezőként, a Nürnbergi mesterdalnokokat állította színpadra. Háromtagú vezetőséget szeretne, Christian Thielemann karmestert és Peter Ruzickát, a Salzburgi Fesztivál volt igazgatóját kérte fel az együttműködésre. A két másik jelölt művészeti tikárként is dolgozott már, Wieland 62 éves lánya Nike Wagner több könyvet is írt a wagneri dalszínházról és a dinasztiáról, Wolfgang előző házasságából született lánya, a szintén 62 éves Eva Wagner-Pasquier pedig jelenleg a Metropolitan Opera művészeti tanácsadója.