Konrád

Pillanatkép Milánóból

2007.12.12. 00:00

Programkereső

Még ma is elevenen él emlékezetemben, amikor az Ernani budapesti, Erkel Színház-beli felújítása Lamberto Gardelli vezényletével szenzációszámba ment. A nagyszerű rendezés és a csodálatos díszletek mellett a nyolcvanas évek legnagyobb magyar énekes sztárjait láthatta-hallhatta a közönség.
a045f508-13d1-4b33-ad10-509443f8b5bb

Idézzük csak fel az első szereposztás főszereplőit: B Nagy János, Kincses Veronika, Miller Lajos, Kováts Kolos, Molnár András. Micsoda gárda… Közülük ketten, ki tudja, mi okból, nem kaptak lehetőséget a néhány évvel későbbi lemezfelvételen… Eddig nekem ez a felvétel volt az etalon.

A minap került a kezembe, szintén a nyolcvanas évek elején, pontosabban 1983-ban a milánói Scala elő előadásán rögzített előadás. Riccardo Muti, alig túl a negyvenen – aki ekkortájt még nem volt az olasz operaszentély teljhatalmú ura –, fiatalsága temperamentumával sodró lendületű, ízig-vérig szenvedélyes produkciót vezényelt, az itáliai operakirály áradó muzsikájának minden szépségét bemutatva. Gyönyörű kórusok, drámai tablók, slágeráriák teszik tartósan "fogyaszthatóvá" a lemezt. A szólisták brillíroznak, vétek lenne bármelyiküket is kiemelni, annyira egységes, világszínvonalú a közreműködői gárda teljesítménye. Elég csak a főszereplő kvartettre utalni – Domingo, Freni, Bruson, Ghiaurov –, a tekintélyes névsor önmaga is garantálja a sikert. A Scala-beli produkció nézőinek, az élő adás hallgatóinak felejthetetlen élményt jelentett a produkció, s hasonlóan tartalmas kikapcsolódást nyújt majd azoknak is, akik meghallgatják a sokak számára elérhető áron hozzáférhető, két lemezes, közel 150 perces operakülönlegességet. Az Ernani sajnálatos módon, több más Verdi-remekhez hasonlóan, hosszú évek óta hiányzik dalszínházunk repertoárjáról.