György

Giacomo Puccini 150

2007.12.26. 00:00

Programkereső

Pillangókisasszony, Bohémélet, Turandot és A Nyugat lánya – négy különleges történet, négy Puccini-opera és négy színpadi koncepció. A Művészetek Palotája e darabok bemutatásával kíván megemlékezni a 2008-ban 150 éve (1858. december 22-én) született Giacomo Pucciniról.
48f20d67-b216-44bc-9497-9c5e67b2e15a

Több nagysikerű Verdi-produkció után tűzte műsorra a Művészetek Palotája ezt a négy kompozíciót, amely valóban alkalmas e gazdag életmű sokoldalú bemutatására. A verista Puccini, aki operáinak színterét a megszokott történelmi-mitológiai távlatokból a jelen valóságába helyezte, különös tájakkal, városokkal, szokásokkal és újszerű dallamokkal ismertette meg a XIX. század végének, XX. század elejének operalátogatóit a New York-i Metropolitantől a milánói Scaláig. A magasztos témák és a bel canto bűvöletében élő közönség meglepetéssel nyugtázta a szokatlan történeteket, de gyorsan megszokta és megszerette a színpadi akciókat követő, őszinte, halálosan egyenes úton járó és káprázatosan logikus muzsikát.

A Művészetek Palotája a Puccini-sorozatban is folytatja a félig szcenírozott operajátszás gyakorlatát. A január 7-én és 9-én színre kerülő Pillangókisasszonyt a műfajt az épületben meghonosító Káel Csaba rendezi. A május 10-i Bohéméletben Horváth Ádám, a szeptember 16-i Turandotban pedig Kovalik Balázs valósíthatja meg elképzeléseit. December 15-én azután koncertszerű változatban szólal meg A Nyugat lánya.

2008-ban is kiváló szólisták lépnek a Müpa operaszínpadára. Pillangókisasszonyként a szerep egyik favoritja, az örmény Karine Babajanian, partnere a híres olasz tenor, Giuseppe Giacomini lesz. A Turandot címszerepét Lukács Gyöngyi énekli, Liut pedig Rost Andrea alakítja. A szcenírozott előadásokon a Magyar Állami Operaház zenekara játszik, neves karmesterek vezényletével. A Nyugat lánya közös produkció lesz a közreműködő Nemzeti Filharmonikusokkal.

Puccini-év lesz, halhatatlan operákkal, nagyszerű muzsikusokkal, a világ egyik legjobb hangversenytermében. Élménynek ígérkezik, minden tekintetben.