Márk

In memoriam Laczó István

2008.01.23. 00:00

Programkereső

CD-bemutatót tartottak szerdán a Magyar Állami Operaházban, ami ritkaság, hiszen a nagymúltú intézmény fennállásának eddigi 124 éve alatt először lát napvilágot olyan hanghordozó, amely saját gondozásban (és a Discorara Kft. kiadásásban) jelenik meg, a ház művészeinek közreműködésével. Az In memoriam Laczó István című albumon a legszebb magyar tenorhangok egyike hallható.

Dr. Szomolányi István, a Discorara Kft. alapító-vezetője Jókai szavait idézte: "Egy előadóművész kettős sírban nyugszik: ez a föld és a feledés. Laczó István operakultúránk egyszeri, besorolhatatlan és kivételes egyénisége, akinek nevét sajnos nem sokan ismerik. Laczó és kortársai olyan színvonalat képviseltek az opera műfajában, mint az Aranycsapat a labdarúgásban – de míg az Aranycsapatnak megadatott az évszázad labdarúgó mérkőzése, addig e kiváló művészek még színpadra se léphettek a külföldi operaházakban. Laczó István az Operaház egyik legmegbecsültebb tagja volt, és én feladatomnak tekintettem, hogy ezt a hangot megismertessem a közönséggel."

Kiemelte, hogy ez az album azonban nem csak az operaénekesről, hanem családjáról is szól. Felesége Zsögön Lenke (operaénekes), lánya Laczó Ildikó (operaénekes) és fia ifj. Laczó István (vízierőműépítész) felvételei nélkül nem tudták volna kiadni ezt a CD-t, hiszen Laczó művészetét hanglemez nem örökítette meg, és a rádiófelvételekből is csak töredékek maradtak fenn.

Vass Lajos, az Operaház főigazgatója elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy még vannak olyan emberek, mint Dr. Szomolányi István is, akik sok értékes dolgot gyűjtenek, hogy azokat mások számára is elérhetővé tegyék. Hozzátette, hogy az Operaház a régi felvételek megfelelő archiválása mellett újakat is szeretne készíteni.

Mihályi Endre, az Operaház marketing és kommunikációs igazgatója így nyilatkozott: "Az ország létszámát tekintve kicsi, így kicsi a piac is. Az ilyen unikumnak számító felvételek kiadása, mint amilyen Laczó Isváné is, nagyon nehéz, épp ezért különleges dolog, hogy ez a CD napvilágot látott. Ezét az Operaház honlapján belül egy digitális hangarchívumot szeretnénk létrehozni, amelynek egyik első darabja az az 1945-ös Rossini-nyitány, amelyet Toscanini vezényel, és amely jelenleg is letölthető az opera.hu oldalon. A későbbiekben a legfontosabb előadások legszebb pillanatait is itt lennének elérhetőek."

A CD-bemutatón jelen volt Laczó Ildikó is, aki meghatva köszönte meg Dr. Szomolányinak és az Operaház vezetésének, hogy létrejöhetett ez az album, amely Laczó mellett olyan más előadóknak is emléket állít, akiknek hangját semmilyen más hangfelvétel nem őrzi.