Emma

Elhunyt Szergej Larin

2008.01.28. 00:00

Programkereső

A lirico-spinto szerepekkel és elsősorban az orosz operarepertoárral nevet szerző orosz tenor hosszan tartó súlyos betegség után, Pozsonyban hunyt el.
23de54e5-7e07-41c6-9c27-34a58ca2d955

Szergej Larin Lettországban született. Az Idegen Nyelvek Gorkij Intézetébe tett kitérő után a Litván Állami Konzervatóriumban tanult. A vilniusi operában 1981-ben debütált a Traviata Alfredójaként. Kilenc évvel később a bécsi Staatsoperben robbant be a nemzetközi köztudatba Lenszkij szerepével, ezt követte egy londoni meghívás, ahol Don Josét énekelte. Larin 1992-től a Szlovák Nemzeti Színház tagja volt, de rendszeresen fellépett fesztiválokon, vendégként játszott többek között a berlini Deutsche Staatsoperben, a milánói Scalában, a firenzei Teatro Comunaléban. A Metropolitan nézői először a Kirov Opera turnéján láthatták a Borisz Godunovban, 1994-ben pedig a Met saját produkciójában énekelte Cavaradossit. Ennek alapján hívták meg a Párizsi Opera Tosca előadásába. Szergej Larin legemlékezetesebb alakítását Kalafként nyújtotta abban a Turandotban, amelyet a pekingi Tiltott Városban Zubin Mehta rendezett.

A Chandos kiadónál Rahmanyinov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Muszorgszkij, Alekszander Borogyin, Milij Balakirev dalait énekelte fel, a DG-nél jelent meg a Kisvárosi Lady Macbeth és a Mazeppa, a Sonynál pedig a Borisz Godunov felvétele.