Béla

A lázadó lány (musical)regénye

2008.02.06. 00:00

Programkereső

A budai katolikus Szent Margit Gimnázium egy sajtótájékoztató erejéig az árkodi református Matula János Gymnasiummá változott. Az apropót Szabó Magda talán legismertebb regényéből, az Abigélből készült musical adta, amelyet a Budapesti Tavasz Fesztivál keretében mutat be a Budapesti Operettszínház.
bcc1b505-d585-42e7-9e89-ef37123ae3b5

Az Abigél 1970 óta számtalan kiadást ért meg, bekerült a legnépszerűbb Nagy Könyvek közé, és az 1978-ban készült a televíziós feldolgozás ismétlésein is generációk nőttek fel. A musical, amely Vitay Gina szemszögéből mutatja be az eseményeket, a gimnázium életét és a második világháború idejét, az alkotók szándéka szerint segít a regény modern értékrendszerének újra felfedezésében.

Kocsák Tibor zeneszerző szerint musicalt csak teamben lehet készíteni. A csapat többi tagja: Kerényi Miklós Gábor dramaturg, Miklós Tibor dalszövegíró, valamint a dalokat hangszerelő Pejtsik Péter. Az előadásban a Nagymező utcai teátrum művészei mellett vendégként lép fel Horn Mici szerepében Udvaros Dorottya, míg Torma Gedeon igazgatóként Balikó Tamás látható.

Szabó Magda-regényből készült már musical: 2005-ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon játszották az Álarcosbált a Petőfi Musical Stúdió növendékei. Az előadásban közreműködött Vágó Zsuzsi, aki az Abigél főszerepét játssza (Vágó Bernadettel váltva), a rendező-szövegíró pedig akkor is Somogyi Szilárd volt. De míg a Városmajor nézőterén ott ült az írónő, a március 27-i díszbemutatón üres marad a helye.