Konrád

Operabemutató a Miskolci Nemzeti Színházban

2008.02.15. 00:00

Programkereső

Puccini születésének 150. évfordulója alkalmából ma este Pillangókisasszony-premiert tart a Miskolci Nemzeti Színház. Az előadás rendezője Majoros István, a címszerepet Herczenik Anna és Létay Kiss Gabriella éneklik.
8ad99528-ca48-4134-b2c6-2336043e4ee5

Majoros István Puccini szándékait követve, saját korába helyezve a cselekményt, klasszikus felfogásban állítja színre a Pillangókisasszonyt. A rendezői elképzelés igazodik a zeneszerző elképzeléséhez, amelyben a zene, a drámai megjelenítés és a látvány szerves egységet képez, megalkotva ezzel egy teljesen egybekomponált opera-előadást.

– A főhős kiszolgáltatottságának leírása olyannyira megható és szívhez szóló, a történet olyan összetett személyiséget ír le, aminek megmutatása igazán nagy feladat - vallja be a Cso-cso-szanként Miskolcon debütáló Herczenik Anna. Elgondolkodhattam volna azon, hogy az opera százéves történetét nézve szükséges lesz-e valamit újítani, a magam elképzelése szerint alakítani a Cso-cso-szan alakján, de rájöttem: nem ez a kardinális kérdés. A lényeg itt és most is az emberi sors, aminek megformálásához elegendő lehet az azonosulás, az őszinteség és az átélés.