Benedek

A hét portréja: Arrigo Boito

2008.02.18. 00:00

Programkereső

Bár az olasz zeneszerző operák komponálásával is megpróbálkozott, igazi sikereit azonban librettistaként érte el. Az ő nevéhez fűződik Verdi Otello és Falstaff című operáinak, valamint Ponchielli La Giocondájának a szövegkönyve, és Boito fordította le olasz nyelvre Wagner Rienzi és Tristan című operáinak librettóját is.
ac1b7aaf-a000-41d0-adf2-aecdc3671180

Olasz operaszerző és költő, aki 1842. február 4-én látta meg a napvilágot Padovában, és 1918. június 10-én hunyt el Milánóban. Apja festő volt, anyja lengyel nemesi családból származott. Mikor még kisgyermek volt, édesapja elhagyta a családot. Zenei tehetségét látva anyja a milánói konzervatóriumba küldte tanulni, ahol Boito A. Mazzucato növendéke lett. Tanulóként elnyert egy zeneszerzői díjat, ezért két évet utazhatott. Bejárta Angliát, Németországot, Franciaországot és Lengyelországot. Beethoven és Wagner zenéje mély benyomást gyakorolt rá. Hosszabb időt töltött Párizsban, ebben az időszakban számos kantátát komponált.

Wagner hatására szimfonikus jellegű, de olasz nyelvű operát szeretett volna meghonosítani. Egyetlen teljes operáját, a Mefistofele-t, melynek librettóját szintén ő írta, 1868-ban mutatták be a milánói Scala-ban. A premier több mint hat órán át tartott, s a darab megbukott. Egy évtizeddel később már sikerrel játszották Bolognában és német területeken is. Második színpadi műve, a Nerone befejezetlen maradt. A művet 1924-ben vitték ismét színre a Scala-ban, miután Toscanini kiegészítette azt.