Valér

Átadták az idei Laurence Olivier-díjakat

2008.03.10. 00:00

Programkereső

A Londoni Színházi Társaság, a Society of London Theatre elismerését, azaz a brit színházi élet egyik legfontosabb kitüntetését, a Laurence Olivier-díjat tegnap adták át a londoni Grosvenor House hotelben.
f555acac-97d5-4ecc-b800-93310ab5c88d

A díjat 1976-ban alapították, Laurence Olivier nevét 1984 óta viseli. A nyertesek a mintegy 1,6 kilogrammot nyomó, Olivier-t 1937-ben az Old Vic színpadán 1937-ben V. Henrik szerepében ábrázoló bronzszobrot, Harry Franchetti alkotását azok tehetik ki a vitrinbe, akik négy zsűri szavazata alapján az előző év január 1. és december 31. között bemutatott West End-i előadásaiban a legjobbnak találtatnak. A színházi, opera- és táncprodukciókat, valamint az előadás egyéb alkotói értékelő zsűrikben az úgynevezett szakma és a közönség is képviselteti magát.

A 11 kategóriában jelölt Hajlakk végül négyben nyert. A Shaftesbury Theatre-ben futó produkció a legjobb musical kategória mellett három színészdíjat kapott. A legjobb musicalszínész Michael Ball, a legjobb női musical-mellékszereplő Tracie Bennett, a legjobb musicalszínésznő pedig a pályakezdő Leanne Jones lett, aki a sikeres casting előtt egy pénzintézet call centerében dolgozott.

A legjobb új opera-előadás a Királyi Operaházban látható Pelléas és Mélisande, a felújítások között a Varázsfuvola - Impepe Yomingo című produkció kapta a legtöbb szavazatot. A Young Vic színházban a Mozart-művet Mark Dornford-May, Mandisi Dyantyis, Mbali Kgosidintsi, Pauline Malefane és Nolufefe Mtshabe dolgozta át. Kiemelkedő teljesítményéért Az ezred lányában nyújtott alakításáért Natalie Dessay-t díjazták.

A két tánc kategóriát a Királyi Balett Jewels című eladása nyerte. A legjobb színházi koreográfusnak Toby Sedgwicket választották a Nemzeti Színház Olivier-termében bemutatott War Horse mozgástervéért.

A különdíjat idén a West End "naggyá tételéért" Andrew Lloyd Webber kapta.