Pandora, Gabriella

Laki Krisztina ismét Magyarországon

2008.03.12. 00:00

Programkereső

A neves szoprán március 15. és 21. között Magyarországra látogat, hogy mesterkurzus keretében segítse a résztvevő énekeseket tudásuk tökéletesítésében. A látogatás ideje alatt két alkalommal, március 19-én és 20-án tanítványai adnak koncertet.
3b0e4d4f-b0f2-4ac1-aa2a-ff180864e94b

Laki Krisztina jelenleg Düsseldorfban él, a müncheni Richard Strauss Konzervatórium tanára, emellett a Wiener Meisterkurs állandó oktatója. A koncert- és dalénekesként jelentős karriert befutó szoprán tanítványa többek között Rebekka Maeder, a kölni kamaraopera művésze, Hámori Szabolcs, valamint Raquel Lojendio szoprán is, aki a budapesti mesterkurzuson is fellép. Laki Krisztina számos alkalommal tart mesterkurzust a világ minden pontján: az utóbbi években figyelme a felnövekvő operaénekes-generáció oktatása irányába fordult. A mesterkurzus résztvevője lesz Raquel Lojendio, Gregorio Díaz (Spanyolország) Ducza Nóra, Mondok Yvette, Hámori Szabolcs, Missuray János és Eva Trummer (Németország) is.

Laki Krisztina operaénekes tanulmányait Réti Józsefnél, a kitűnő magyar tenoristánál végezte. Első nagy szerepét a düsseldorfi Deutsche Oper am Rheinben kapta. Vendégszerepelt többek között a kölni Opera, a bécsi Staatsoper, a milánói Scala, a hamburgi Staatsoper, a párizsi Nagyopera színpadain, olyan híres rendezők irányításával, mint Jean-Pierre Ponelle, Giorgio Strehler, Andrej Ljubimov. Laki Krisztina nagysikerű fellépésein a nemzetközi operaélet sztárjaival – Domingo, Raimondi, Kiri Te Kanawa – és híres karmesterekkel – Carlo Maria Giulini, Bernard Haitink, Nicolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallisch, Georges Prètre, Sir Neville Mariner – dolgozhatott együtt. 2001-ben elnyerte az Osztrák Tudományért és Kultúráért adományozott kitüntetést.

A kurzus március 15. és 21. között zajlik a Continuo Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában (1136 Budapest, Pannónia u. 40.) 10 és 19 óra között. A kurzus nyilvános, passzív hallgatók is érdeklődőkhetnek Mondok Yvettnél a mondok.yvette@lfze.hu e-mail címen és az (1) 462-4656-as telefonszámon.

(2008. március 19. 16:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Laki Krisztina növendékeinek koncertje

2008. március 20. 17:00 Continuo Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Zeneművészeti Szakközépiskola (Budapest) - Laki Krisztina növendékeinek koncertje)