Pandora, Gabriella

A várakozás izgalmai

2008.03.15. 00:00

Programkereső

Idén lenne kilencven éves Leonard Bernstein. Legismertebb musicalje, a West Side Story 1958-ban, a Broadway-premier után egy évvel került a londoni West End repertoárjára. Az európai bemutató ötvenedik évfordulóját a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egy különleges, szcenírozott koncerttel ünnepli a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A próbák a Budapesti Operettszínházban folynak.

Maria: Miklósa Erika

Nagymező utca 17., második emelet, háziszínpad. Kinn ragyogó tavasz, benn igazi felszabadult próbahangulat. Bernstein lüktető zenéjében erő rejlik és gyöngéd líra. Érezhetően jó energiák teszik harmonikussá a színpadi helyzeteket. Csupán zongorakísérettel próbálnak a Müpáénál jóval kisebb színpadon, többnyire melegítőben, farmerben, mindössze két rámpa a díszlet: még nem ad hátteret a Kiégő Izzók látványvilága, de ennek ellenére nagy biztonsággal megjósolható, hogy a hétfői előadás különleges lesz.

Kedvvel próbálnak, épp Maria és Tony első találkozását. A rendező, Kerényi Miklós Gábor a táncoló színészek között jár, és ő sem tud szabadulni a ritmustól. Aztán szusszanásnyi pihenő. Egy kis kölcsönös vállmasszírozás, s folytatódhat a történet.

A BTF-en a darab kulcspillanatai villannak fel, a felhangzó dalokat a friss Jászai-díjas Szabó P. Szilveszter narrátorként köti össze. Bár Miklósa Erika számára új ez a környezet, a partnerek, mégis olyan az összhang, hogy úgy tűnik, régi kollégák dolgoznak együtt. Csak azért lóg ki a többiek közül, mert rajta rózsaszín szoknya és körömcipő van, a többi színésznőn pedig melegítő és tánccipő. Amikor épp nincs színen, olyan tüneményesen lányosan csacsognak, mint Maria és barátnői az I feel pretty-ben.


Tony: Dolhai Attila

Tonyjával, azaz Dolhai Attilával pedig ülnek a tízperces próbaszünetben egymás mellett a tornapadon, és sugárzik róluk az egymásra hangoltság. Igaz, tartottak egy kicsit attól, hogy két, egészen eltérő zenei világból érkezve miképp találnak közös hangot, hogyan tudnak idomulni egymáshoz.

– Azt vártuk, hogy az Éj királynője teljes pompájában belép, ehelyett jött Erika, és amikor azt mondta, „jaj, ne”, megnyugodtunk, hogy ő is emberből van – meséli nagy mosollyal Dolhai Attila, aki először Szegeden énekelte a West Side Story férfi főszerepét, pályájának második-harmadik szerepeként. Majd sikerült színművészeti egyetemi felvételije, s Tony azóta is vissza-visszatér életébe. – Ez a produkció számomra nem is elsősorban a születésnap miatt különleges, hanem mert megismertem Erikát, aki valami egészen friss szellemiséget hozott a színházba.

Az operaénekesnő első West Side Story-élménye Placido Domingóhoz kötődik:

– Négy éve, egy közös koncerten énekeltük Tony és Maria duettjét Domingóval. Az volt az első alkalom, hogy együtt léptünk fel. Annyira magához szorított, szinte rám támaszkodott, hogy alig bírtam énekelni – emlékszik Miklósa Erika, aki a Budapesti Tavaszi Fesztivál felkérésére először Bernstein Candide-ját javasolta. Kunigunda nem találta meg, helyette jött azonban Maria. – Érdekesnek, izgalmasnak tűnt az ötlet, de azonnal visszakérdeztem, hogy szerintük én ezt meg tudom-e csinálni. Mert én attól kezdtem el félni, hogy van egy kiválóan éneklő Dolhai Attila, ráadásul prózát is kell mondanom… Kár, hogy csak egy előadás lesz belőle. De olyan könnyen azért nem szabadulsz tőlem! – teszi hozzá nevetve, miközben partnerére néz.

Nagy lelkesedés van a csapatban, koncentrált nyugalommal dolgoznak. Nagyon rövid idő, két hét alatt kell létrehozniuk az előadást. Igaz, nem ismeretlen alapanyagból dolgoznak. Az Operett repertoárjáról nemrég került le a West Side Story, s a Thália Színházban játszott produkcióban Dolhain kívül közreműködött Janza Kata, Lukács Anita, Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid is, akik a Müpában is fellépnek.

– Az elsődleges szándék az volt, hogy zenei élményt kapjon a közönség, közben viszont remekül alakul a színészi oldala is. Nem lesz színházi előadás, de mégis megismételhetetlen élményt ad nekünk az, hogy részesei lehetünk valami különlegesnek. Remélem, ugyanezt érzik majd azok is, akik eljönnek hétfőn – teszi hozzá Dolhai.

(2008. március 17. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Bernstein: West Side Story - az európai bemutató 50. évfordulója alkalmából - Szcenírozott koncert; km.: Miklósa Erika, Janza Kata, Dolhai Attila (ének), MÁV Szimfonikus Zenekar; rend.: Kerényi Miklós Gábor; vez.: Makláry László )