Luca, Ottilia

Dupla ünnep

2008.03.17. 00:00

Programkereső

Kollégái, barátai, családtagjai köszöntötték ma Kalmár Magdát operaházi tagságának 40. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaházban. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnek dupla köszöntés járt, hiszen 64. születésnapját is nemrég ünnepelte.
792539cc-d6cc-47a2-abc3-98a12072df49
Kovács János, az Operaház első karmestere a művésznő színpadi érzékét és Alban Berg Lulujában nyújtott világszínvonalú alakítását emelte ki. "Téged utolért minden jelentős állami kitüntetés, a klasszikus repertoár-darabokat a legmagasabb színvonalon tolmácsoltad. Kívánom, hogy 10 év múlva ugyanígy ünnepelhessük az 50. évfordulót is." Sólyom-Nagy Sándor, Kalmár Magda pályatársa, a szoprán énekes sokoldalúságát hangsúlyozta, hiszen ő nemcsak operákat énekel, hanem otthonosan mozog a magyar nóta, az operett, a táncdal és nem utolsó sorban az oratórium világában is.

Maga az énekesnő is felszólalt, miután Vass Lajos az Operaház főigazgatója átadta az ajándékokat. Boldog volt, hogy együtt láthatta társait, barátait, kollégáit, és felidézte életének jelentősebb pillanatait is. Elmesélte, hogy egy postai iroda volt az első munkahelye, aztán elkezdte a konzervatóriumot, majd felvételizett az Operház énekkarába, ahonnan elutasították, de aztán visszahívták ösztöndíjas szólistának. Ahogy mondta, nem is készült énekesi pályára, mert hat éves korától kezdve zongorázott, és csak egy véletlen alkalmával találkozott egy énekmesterrel, akinek segítségével elindulhatott a pályán. Az Operaházat mindig is második otthonának tekintette, és családja mellett élete értelmének tartotta.

 
ad9982c0-1d07-4be8-8c06-62fc1d94ae76