Auguszta

150 éve született Puccini

2008.03.18. 00:00

Programkereső

Négy évtized alatt (1884 és 1924 között) Puccini 12 operát írt. Van köztük nagyszabású zenedráma és egyfelvonásos komédia, megunhatatlan operasláger és ritkán színpadra kerülő különlegesség. Az évfordulóra való tekintettel a Tavaszi Fesztivál műsorán négy műve is szerepel.

Igazi ritkaságként – magyar színpadon még soha nem játszották – hangzik el a szerző 1889-ben bemutatott "lírai drámája", a középkorban játszódó Edgar. A lovagi történetet az Operaház művészei adják elő, félig szcenírozott formában (március 18., Magyar Állami Operaház).

Puccini első nagy sikerét a Manon Lescaut-nak köszönhette, ez a mű Olaszországon kívül is ismertté tette, a torinói premier után egy évvel már Budapesten is játszották. Ezúttal a debreceni Csokonai Színház vendégjátékában láthatjuk (március 15. Millenáris Teátrum), nagyszerű, ifjú tehetségekkel és Szergej Maszlobojscsikov rendezésében.

A komédiázásra és a felhőtlen szórakozásra a Kolozsvári Magyar Színház vendégjátéka ad alkalmat (Gianni Schicchi). A szenzációsnak ígérkező produkció rendezője a világhírű Silviu Purcarete, az örökségre hiába ácsingózó népes rokonságot ezúttal nem operaénekesek, hanem énekelni kiválóan tudó színészek jelenítik meg. A társulat a produkció októberi premierjének frenetikus sikerét a budapesti Tháliában (március 25.) szeretné megismételni. Purcarete rendezéseit több alkalommal is láthatta a hazai közönség, vendégrendezőként pedig legutóbb (2005-ben) a Katona József Színházban (Shakespeare: Troilus és Cressida) dolgozott. Munkáit általában merész látványvilág és szabad szövegkezelés jellemzi. Az 1991-ben alapított, világhírű Bulandra Színház egykori igazgatója, aki jelenleg Franciaországban él, több operát is rendezett már, s aki ismeri munkásságát, az sejtheti, hogy a Gianni Schicchi-t sem a hagyományos operaklisék mentén dolgozta fel. A Puccinira jellemző nagyméretű zenekart ezúttal egy kisebb együttes helyettesíti, az átdolgozást Stollár Xénia végzete el. Az operát – a címszerep és Rinuccio kivételével – színészek éneklik, a két énekes pedig teljes színészi vértezetben komédiázik. Igazi "örökösödési háború" bontakozik ki a színpadon, a hoppon maradt rokonság jóval nagyobb, mint azt Puccini színlapja alapján képzelni lehet. Igazi keselyűhad gyűlt a halottas ágy mellé, de nem kell megijedni, mert ez a népség inkább mulatságosan groteszk, s nem félelmetes.

A Bohéméletet, a megunhatatlan operaslágert, Nádasdy Kálmán legendás rendezésben tűzi műsorra a Magyar Állami Operaház (március 28.). S aki nem csak az operaszerző Puccinivel szeretne megismerkedni, az március 17-én a szerző ifjúkori művével, a Messa di Gloriával találkozhat a Zeneakadémián.

 
ba337474-f385-4ced-9dff-930c428be9ea