Pandora, Gabriella

Bordeaux után Budapesten is premier

2008.03.19. 00:00

Programkereső

A Genitrix (Anyaisten) Tihanyi László első operája, mely a Francia Kulturális Minisztérium megrendelésére készült a Bordeaux-i Nemzeti Opera részére. A premier tavaly november 25-én volt a Bordeaux-i Nagy Színházban. A pesti előadáson ebben a rendezésben látható az előadás, a premier szólistáinak közreműködésével.
fea6041c-4c9b-451d-b58f-6eeb7814b8d5

A zeneszerző így nyilatkozott a mű keletkezésének körülményeiről: "Az opera Francois Mauriac 1923-ban megjelent, azonos című kisregényéből készült, melyet a 70-es évek végén olvastam először, Pór Judit kitűnő fordításában. Azonnal elhatároztam, hogy operát írok belőle a Magyar Televízió Zenés Színháza számára. A mű 1980-81-ben el is készült – 3 jelenete volt egyik diplomamunkám a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakán –, bemutatásra azonban nem került, részben a TV-sorozat időközbeni megszűnése, részben amiatt, hogy elégedetlen voltam a megoldásával. Az opera ezen első, magyar nyelvű megfogalmazása a fiókba került, soha többé nem vettem elő, majd 20 év elteltével teljesen új megközelítésben elölről kezdtem a munkát."

A történet egy délnyugat-franciaországi kisvárosban, Langonban játszódik, ahol a vasútállomás mellé épült házban él az 50-es éveiben járó Fernand Cazenave idős édesanyjával, Félicitével. Az anyjától elszakadni képtelen, annak lelki szorításában élő férfi életébe váratlanul belép a szomszédba érkező Mathilde, akit feleségül vesz, majd teherbe ejt. Az egymáshoz menekülő, de egymást igazán szeretni képtelen férfi és nő kapcsolatát Félicité állandó áskálódása a végsőkig rontja, de Mathilde korai abortusza, majd a gyermekágyi vérmérgezés okozta halála anyja ellen fordítja Fernand-t. A szívgyengeségben szenvedő Félicité képtelen feldolgozni a történteket, a gyakorivá váló szóváltások egyike alkalmával szívrohamot kap és meghal. Fernand teljesen egyedül marad.

"Az opera komponálása során nem követtem a regény dramaturgiáját. Az első felvonás a férj és feleség kapcsolatára, a második az anya és fia kapcsolatára vonatkozó jeleneteket tartalmazza. Ezen kívül úgy találtam, a zene-dráma dramaturgiájának jobban megfelel, ha az egyes jelenetek nem kronologikusan következnek egymás után. A szövegkönyv összeállításakor végig Mauriac-ot követtem, de a szereplők sok belső gondolatot és írói kommentárt is kimondanak. A felnőtt és gyerekkórus – az angyalok kara – viszont latin nyelvű középkori himnuszok szövegrészleteire énekel" - magyarázta Tihanyi László a darab felépítését.

(2008. március 19. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház 19:00 - Tihanyi László: Anyaisten (Genitrix) - magyarországi bemutató - A Bordeaux-i Opera előadása; km.: Sevan Manoukian, Hanna Schaer, Jean-Manuel Candenot, Christophe Berry, Denise Laborde; MR Zenei Együttesek (karig.: Strausz Kálmán és Thész Gabriella), a Jeune Académie Vocale d’Aquitaine szólistái (karvezető: Marie Chavanel); vez.: Tihanyi László; rend.: Christine Dormoy; díszlet: Philippe Marioge; jelmez: Cidalia da Costa; fény: Paul Beaureilles; videó: Eric Angels)