Pandora, Gabriella

Maria és József után Oliver

2008.03.25. 00:00

Programkereső

A britek szeretik a televíziós tehetségkutatókat. A britek szeretik a musicalt. A britek tehát szeretik azokat a BBC-műsorokat, amelyekben West End-produkciók főszereplőit keresik.
2e08ab5a-93bd-45d0-b882-18aa32057e87

Két éve A muzsika hangja, tavaly a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, idén az Oliver! az a musical, amelyek főszereplőinek megtalálására BBC-produkciót alapoznak. Nem véletlenül: szombat esténként a hatmilliós nézőszámot is elérte a show. (A rivális ITV kereskedelmi adó ennek hatására a Grease Sandyjét és Dannyjét kereste 2007-ben.)

Az előző két tehetségkutató zsűrijében ott ült Graham Norton televíziós műsorvezető, a Torchwood című sci-fi sorozat főszereplője John Barrowman, Denise Van Outen televíziós műsorvezető és színésznő, valamint Andrew Lloyd Webber és Cameron Mackintosh. A Bármit megtennék-ben hozzájuk csatlakozik a West Enden és a Broadwayn Mr Sowerberry és Fagin szerepében is tapasztalatot szerzett Barry Humphries.

A válogatásokra több ezren jelentkeztek, szombat óta azonban már csak 12 leendő Oliver és 12 Nancy van versenyben, ám az en-suite (sorozatban minden este) játszás sajátosságai, valamint a gyermekmunkára vonatkozó törvények miatt ezúttal nem egy, hanem három győztest hirdetnek a címszerepre. A 10-13 éves Oliver-jelöltek minden hétre kapnak egy egyéni és egy csoportos feladatot, a 17-28 éves lányok pedig megkezdik ének-, tánc- és színészmesterség-tanulmányaikat a Nancy-képzőben. A kamaszok pszichés fejlődését óvják a műsorkészítők, ezért a közönségszavazás a fiúkra nem érvényes, a jövőbeli Nancyk közül azonban a zsűri által kiválasztottak mellett három versenyző szavazatokkal jut tovább. A hívások 14 pennys tiszta hasznát a BBC Előadó-művészeti Alapítványához utalják, amely pályakezdő zenészeket és színészeket támogat.