Árpád

Érdekvédelmi szervezet tánc- és balett együtteseknek

2008.03.28. 00:00

Programkereső

Február 7-én alakult meg a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Keveházi Gábor, az Egyesület elnöke, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója.
9b678086-9a64-44bd-9a1c-cf74c407ac3f

A Táncművészek Szövetségéből kivált tíz együttes azért alapított új egyesületet, mert úgy gondolták, saját érdekeiket így tudják erősebben, nyomatékosabban képviselni, és ily módon tudják leginkább segíteni a döntéshozó kuratóriumok munkáját. Keveházi Gábor elmondta, az Egyesület célja a hivatásos tánc- és balett együttesek érdekvédelme és képviselete, művészi munkájuk támogatása hazánkban és külföldön egyaránt. A sajtótájékoztató felszólalói (Egerházi Attila, a Magyar Balett Színház Gödöllő igazgatója, Sárközi Gyula, a Madách Színház Tánckarának művészeti igazgatója, Kaán Zsuzsanna, a Táncművészet folyóirat főszerkesztője, és Orosz Adél, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész) mind egyetértettek abban, hogy az érdekvédelmi szervezet legfőbb feladata a nehezebb sorsú együttesek támogatása, és a jogilag tiszta elvek szerinti, normatív alapú támogatás kiharcolása. Hangsúlyozták, hogy olyan együttesek érdekeit áll szándékukban védeni, akik a valódi táncot képviselik. Épp ezért az Egyesületbe való tagfelvételt is komoly kritériumokhoz kötik majd.

Az alapító tagszervezetek: a Magyar Nemzeti Balett, a KFKI Kamarabalett, a Madách Színház Tánckara, a Magyar Fesztiválbalett, a Nemzetközi Tánc- és Kultúra Alapítvány, a Budapest Balett, a Magyar Balettszínház Gödöllő, a Világsztárok Produkciós Kft., és a Magyar Táncművészeti Főiskola.