Dezső

Filmen a Nine is

2008.04.07. 00:00

Programkereső

Jövő decemberben mutatják be az amerikai mozik a Kopit-Yeston-Fratti trió musicaljéből készült filmet. A forgatást idén ősszel kezdik, hogy Nicole Kidman anyai teendőit és munkáját össze tudja egyeztetni .
5f41327e-39cd-409b-9455-4d57af0ed9bc

Guido Contini 40. születésnapjához közelítő rendező alkotói és magánéleti válsággal küzd. Nincs mondanivalója, utolsó három filmje megbukott, a kész forgatókönyv csak blöff, házassága összeomlóban, ezért Velencében, egy gyógyfürdőben keres nyugalmat – és várja az ihletet. A problémás nők – ex-szeretői és producere – azonban itt is megtalálják. Emlékeibe menekül, felidézi, ahogyan az egyházi iskolából kilencévesen egy Sarraghina nevű örömlányhoz igyekezett, hogy első szexuális élményeit megszerezze, és ahogyan utána az iskolából kicsapták. Az egyik színésznő, akivel viszonya volt, azt tanácsolta neki gúnyosan, csináljon zenés filmet Casanova életéről. Ebben nem kap szerepet felesége, a történet azonban nyilvánvalóvá teszi, hogy saját életét írta meg. Ezzel elárulta Luisát, aki – szeretőivel együtt – elhagyja. Contini az öngyilkosság gondolatával kezd foglalkozni. És ahogy egy nővér előre jelezte: fejbe lövi magát.

A férfi főszerepet, a Federico Fellinit idéző filmrendezőt Javier Bardem, anyját Sophia Loren, feleségét Pénelope Cruz alakítja. Egyik szeretőjének szerepében a Piafért Oscar-díjat kapott Marion Cotillard, míg producereként a musicalekben is jelentős tapasztalattal a rendelkező Judi Dench látható.

A forgatókönyv írása, amelyben a nemrég elhunyt Anthony Minghella is jelentős részt vállalt, az év elején a hollywoodi sztrájk miatt megakadt. Némi beavatkozás valószínűleg lesz az 1982-ben bemutatott és akkor öt Tony-díjat nyert musical zenéjében is, főleg a hangszerelést illetően.

A musical magyarországi bemutatója három éve volt Békéscsabán.