Fülöp, Evelin

Végső búcsú ifj. Nagy Zoltántól

2008.04.09. 00:00

Programkereső

Kollégái, barátai és tisztelői vettek búcsút ifj. Nagy Zoltán Kossuth-díjas táncművésztől, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorától, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosától tegnap a Magyar Állami Operaház előcsarnokában.
e9b86ec9-f08b-4762-b133-76aee557b4f1

A 42 évesen, március 23-án elhunyt táncművésztől búcsúzva Keveházi Gábor, a balettegyüttes igazgatója hangsúlyozta: ellentmond az élet törvényszerűségeinek, hogy valaki ereje teljében, karrierje csúcsán távozzon. Úgy vélte, a kollégák, a tanítványok, a család sosem lesz képes földolgozni ifj. Nagy Zoltán elvesztését. "Te maradsz nekünk az örök herceg, az örök barát, az örök jó ember. Szorgalmad, emberséged példamutató lesz minden időben a Magyar Állami Operaház művészei, a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei számára" - mondta Keveházi.

A kollégák közül Popova Aleszja, sokszoros partnere, Volf Katalin, valamint Szakály György idézték föl ifjú Nagy Zoltán pályáját. Mindannyian kitértek a táncos energikusságára, érzékeny szerepformálására, alázatára és elhivatottságára. Szakály György megfogalmazásában ifj. Nagy Zoltán csak földi pályafutását fejezte be: "Velünk vagy a nap minden percében, köszönjük a sok élményt, a barátságodat, az emberségedet."
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében Manherz Károly nemcsak felsőoktatási szakállamtitkárként, hanem régi barátként is szólt a Liszt- és Kossuth-díjas, kiváló művésztől, aki az ország legfiatalabb rektora volt. "Jó éjt királyfi, nyugosszon angyal, éneklő sereg..." - búcsúzott.

Az operaházi búcsúztató után családi körben, a katolikus egyház szertartása szerint, a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra ifj. Nagy Zoltánt.