Bernát, Felícia

Jerry Springer után Anna Nicole Smith

2008.04.11. 00:00

Programkereső

A sok vitát kiváltó Jerry Springer: The Opera egyik alkotója, Richard Thomas a tavaly vitatott körülmények közt elhunyt ex-Playmate-ről írja új operalibrettóját. A mű zenéjét Mark-Anthony Turnage komponálja.
29f5e387-e072-4dcc-9be5-eeb7f7fc9c24

Thomas szerint Anna Nicole Smith a modern amerikai popkultúra egyik ikonja, akinek élete nem nélkülözi a tragikus operai vonásokat. Az 1967-ben Houstonban született, 1993-ban Az év Playmate-jévé választott Smith az utóbbi években a nála 63 évvel idősebb milliomossal, J. Howard Marshall-lal kötött házasságával került a címoldalakra; volt saját tévéshow-ja és néhány filmben is feltűnt. 2006 szeptemberében megszületett második gyermeke, Dannielyn, de három nappal a szülés után húszéves fia kábítószer-túladagolásban meghalt. Ezután gyorsan megkötötte a Bahamákon harmadik házasságát ügyvédjével, Howard K. Sternnel. A mézeshetek nem tartottak sokáig, mert tavaly februárban egy floridai szállodában Smith az előírttól véletlenül több gyógyszert vett be, és már a kórházban sem tudtak segíteni rajta. Ezt követően a férj és egy korábbi barát a kislány apaságán kezdtek pereskedni, egyes vélemények szerint kizárólag a vagyon érdekében.

Ez az momentum azonban már hiányzik az operából: “Számomra ez már nem tartozik hozzá Anna Nicole életéhez, ami egy tipikus amerikai sztori, én pedig imádom az amerikai kultúrát. Egy operában a nagy, epikus, áldott-átkos történetek sokkal jobban működnek” – mondta a librettista.

Az opera bemutatójának időpontja még nem ismert, a helyszín azonban a Royal Opera House nagyszínpada lesz, ahol kilencventagú zenekar kíséri majd az előadást.