Júlia, Rita

Átadták az EuróPAS Magyar Táncdíjat

2008.04.15. 00:00

Programkereső

Idén 15. alkalommal adták át a Táncművészet folyóirat díját. Az 2008-as kitüntetettek korábbi díjazottakkal együtt április 29-én, a Budapesti Operettszínházban megrendezendő gálán lépnek fel.
59980ceb-db55-4c62-a92b-b09f8392ab0c

Az 1994-ben alapított táncművészeti díj célja azoknak a táncművészeknek a népszerűsítése, akik a magyar táncművészetét a legméltóbban képviselik mind a magyar, mind a külföldi színpadokon.

A kuratórium idén öt kategóriában osztotta ki az EuróPAS Magyar Táncművészeti Díjat.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (balett-showtánc-modern tánc) kategóriában Kováts Gergely Csanád, a Magyar Nemzeti Balett táncosa kapta a díjat.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (autentikus és színpadi néptánc) kategóriában Máté Dorottyát és Máté Móricot, a Csillagszemű Táncegyüttes táncos testvérpárját tüntették ki.

A külföldön működő magyar táncos/koreográfus (klasszikus, modern és kortárs balett) kategóriában Lukács András, a Wiener Staatsoper-Volksoper tagja kapta a díjat, amelyet bécsi elfoglaltsága miatt édesanyja vett át.

A Magyarországon működő magyar táncos/koreográfus (klasszikus, modern és kortárs balett) kategóriában Linda Schneiderová, a Magyar Balett Színház Gödöllő táncosa lett az EuróPAS Magyar Táncdíj idei kitüntetettje.

A Magyarországon működő magyar társulatok kategóriájában a Madách Musical Tánciskolának ítélte a kuratórium a díjat. Az intézmény nevében Sárközi Gyula, az iskola vezetője vette át a kitüntetést.

A Budapesti Operettszínházban tartandó gála első részében a néptáncművészet legjobbjai, a Csillagszemű Táncegyüttes, a Honvéd Táncszínház, szólistaként pedig a Máté testvérpár, Kökény Richárd (Magyar Állami Népi Együttes), valamint Makovinyi Tibor és Truppel Mariann mutatkoznak be. A műsor második felében látható lesz Pazár Krisztina, Bajári Levente, Aleszja Popova és Linda Schneiderová, Kováts Gergely Csanád (Megatánc-nyertes produkciójával, az Öt tangó szólójával), Gyarmati Zsófia és Lukács András, Ottlik M. Laura és Lendvai Zsolt (Budapesti Operettszínház A víg özvegy című előadásából táncolják el a Vilja-dalra koreografált pas de deux-t, közreműködik Kalocsia Zsuzsa), a miskolci Ködmön Formációs Táncegyüttes, Bánhidi Petra (Czene Attilával), illetve a Pán Péter, a megtalált fiúk című táncjáték részlete a Madách Musical Tánciskola előadásában.