Hella

Stafétaátadás Bayreuthban?

2008.04.18. 00:00

Programkereső

Április 8-án keltezett levelében Wolfgang Wagner tudatta a fesztivál támogatóival, hogy kész visszavonulni, és átadni a vezetést lányainak, Katharina Wagnernek és Eva Wagner-Pasquier-nek.
26555471-ec8d-443a-9147-50b000793a24

Ez az első alkalom, hogy a Bayreuthi Ünnepi Játékokat 1951 óta (először testvérével, majd 1966 óta egyedül) dirigáló Wolfgang Wagner jelezte, hogy szívesen látná a vezetői székek egyikében idősebbik, kulturális események menedzselésében tapasztalt lányát. 2001-ben a fesztivál igazgatótanácsa, amelyben bajor tartományi delegáltak is ülnek, nyomatékosította, hogy szívesen látná Eva Wagner-Pasquier-t irányító szerepben, Wolfgang Wagner azonban arra hivatkozva, hogy megbízása élete végéig szól, kijelentette, nem távozik. Egy másik javaslatot azzal utasított vissza, hogy a jelölt, unokahúga, az Evához hasonlóan 62 éves Nike Wagner, alkalmatlan a feladatra.

A történet hátterében valószínűleg az áll, hogy Wolfgang Wagner Bayreuthban tavaly, A nürnbergi mesterdalnokokkal debütáló fiatalabb lányát, a Budapesten a Lohengrinnel bemutatkozott 29 éves Katharinát szerette volna vezető pozícióban látni. Így kompromisszumként az új csapatban helyet kapnának nem családtagok is, többek között Christian Thielemann német karmester és Peter Ruzicka, aki Wagner-Pasquier-hez hasonlóan szintén kulturális menedzsmenttel foglalkozik.

A Bajor Szabadállamot képviselő Thomas Goppel válaszlevelében arra kérte a Wagner lányokat, hogy írásban juttassák el az igazgatótanácsnak és a támogatóknak a Bayreuth jövőjére vonatkozó terveiket.