Orbán

Jövőre a Metropolitanben

2008.04.23. 00:00

Programkereső

Az New York-i operaház programja 2008/2009-re röviden: 22 felújítás, két gála, egy ingyenes Requiem-előadás . Többször visszatér a Metropolitanbe az évad folyamán Anna Netrebko, Ramón Vargas, Renée Fleming, Angela Gheorghiu, Rolando Villazón és Jiri Belohlávek, novemberben debütál Daniel Barenboim, és jövőre már tíz előadást közvetítenek moziban.
0799e1b4-0ea8-4399-aaec-7a9e9074525c

A szezonnyitó gálára, amely március 15-höz képest egy kicsit előrehozva megünnepli Plácido Domingo New York-i debütálásának 40. évfordulóját, szeptember 22-én kerül sor. Az eseményen felidézik a ház legendás produkciói közül Marc Chagall Varázsfuvoláját, az 1903-as Parsifalt, A Nyugat lánya 1910-es világpremierjét, illetve az 1883-as nyitó produkciót, a Faustot. A fellépők között ott található Renée Fleming, aki három opera (Traviata, Manon, Capriccio) három felvonásából énekel részleteket, partnerei pedig Ramón Vargas, Thomas Hampson, Robert Lloyd és Dwayne Croft lesznek. Az estet James Levine, a Met zeneigazgatója és Marco Armiliato vezénylik. Ezt az eseményt azonban szeptember 18-án megelőzi egy Requiem, amelyet Luciano Pavarotti emlékére adnak elő.

A felújítások (többek között La Sonnambula, Trisztán és Izolda, Adriana Lecouvreur, Bohémélet, Don Giovanni, Anyegin, Szerelmi bájital, Salome, Ruszalka) mellett több chicagói előadás (a Thaïs Renée Fleminggel a címszerepben, valamint egy Francisco Goya-inspirációkra készített Trubadúr) költözik New Yorkba, és bemutatják a toulouse-i Théâtre du Capitole-lal és a londoni Királyi Operaházzal közös Puccini-előadást. A fecske épp szilveszterkor lesz műsoron Angela Gheorghiu és Roberto Alagna főszereplésével.

Az idei színházi világnapi üzenet írója, a kanadai színházi és filmnyelvi újító, Robert Lepage egy Berlioz-operával debütál a Metropolitanben. A Faust elkárhozása már látható volt a Saito Kinen Fesztiválon és az Opéra National de Paris színpadán, de New Yorkba várhatóan egy újragondolt változat jut el. Az előadás nagy és új technikai követelményeket állít a Met elé, s felkészülési állomásnak tekinthető a Lepage rendezte, a 2011/12-es szezonban bemutatandó Ring-ciklushoz, amelyből egy, Otto Schenké épp jövőre fejeződik be.