Piroska

Volf Katalin jubileuma

2008.05.03. 00:00

Programkereső

Május 10-én ünnepli 25 éves jubileumát Volf Katalin, a Magyar Állami Operaház vezető szólistája, Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője. A Kossuth-díjas, Érdemes művész cím, és számtalan más magándíj (Philip Morris Balett-díj, EuróPAS Magyar Táncdíj) birtokosa művészi pályája során eltáncolhatta a klasszikus balettirodalom szinte valamennyi főszerepét.
d9fc3b75-c014-4393-bcfb-52d5755c0172

Volf Katalin 1982-ben végzett az Állami Balett Intézetben Menyhárt Jacqueline osztályában. A diploma megszerzése után egy évig a legkiválóbb orosz mesterektől tanult Moszkvában, majd 1983-ban a Magyar Állami Operaház balettegyütteséhez kerülve rögtön megkapta az újonnan színpadra állított Csipkerózsika címszerepét. Ez a szerep hívta fel rá végérvényesen a szakma és Seregi László figyelmét, aki épp női főszereplőt keresett első Shakespeare-adaptációjához, a Rómeó és Júliához. „Nem kívántam hát az ügyeletes prímabalerinát sminkkel levakolni – mondja Seregi életrajzi könyvében -, és kipingálni tizennégy évesnek. Ez nem az én világom. Ellenben volt az együttesnél egy balettintézetet végzett lány, Volf Katalin, aki szenzációs tehetséggel táncolt már akkor. Éreztem, hogy az én Júliám az ő testére való.

Már biztos: Seregi jól választott. Volf Katalin - a hamvas kamaszlánytól a szerelmes nőig - már Júliaként is bejárta a shakespeare-i utat. Flaviaként méltó társa tudott lenni Seregi Spartacusának, miközben a tánctechnikai és színészi alakítás mélységeivel lenyűgözte a közönséget. Épp úgy, mint Puskin hősnője, Mária, A bahcsiszeráji szökőkút című Zaharov- adaptációban. A Vajnonen-féle Diótörő Mária hercegnője ugyancsak legendás állomása a művésznő karrierjének, akárcsak a romantikus Giselle címszerepe.

Volf Katalin ünnepi előadásán, 2008. május 10-én visszatér pályája kezdetéhez, hiszen a közönség ismét Júliaként találkozhat a művésznővel a Magyar Állami Operaház színpadán, Seregi László Rómeó és Júlia című balettjében.

2008. május 10. 18:00 - Magyar Állami Operaház (Budapest) - Seregi László-Szergej Prokofjev-William Shakespeare: Rómeó és Júlia
Km.: Volf Katalin, Bajári Levente, Kun Attila, Szakács Attila, Szigeti Gábor, Csonka Roland, Szakály György, Pongor Ildikó, Tóth Richárd, Fajth Blanka, Rotter Oszkár, Nagy Zoltán, Kerényi Miklós Dávid, Castillo Dolores; d.: Forray Gábor; j.: Vágó Nelly; karmester: Kesselyák Gergely