Bernadett

Elveszettnek hitt Vivaldi-opera 278 év után a színpadon

2008.05.05. 00:00

Programkereső

Szombaton mutatták be Prágában az Argippo című Vivaldi-operát. A darab librettóját a prágai Cseh Nemzeti Könyvtár őrizte, a partitúrát azonban tavaly találta meg Ondrej Macek karmester a Thurn und Taxis család archívumában.
4b936529-bf29-4951-829b-0eb9b8b72bd4

A gróf Franz Anton Sporck magánszínházának megrendelésére írt operát mindössze egyetlen alkalommal, 1730-banadták elő a prágai vár Spanyol Termében, és a második előadást is itt, a ma főleg hivatalos fogadásokra és rendkívüli parlamenti ülésekre használt helyiségben tartották. Az előadáson a Hofmusici barokk együttes közreműködött.

A 37 éves cseh zenetörténész, csembalóművész és karmester felfedezése 2006 novemberében történt. A kottákat mások is keresték, de ők főleg cseh gyűjteményekben kutakodtak. „Az Argippo prágai előadása után az Antonio Denzio társulat Regensburgba ment, ezért én is Bajorországba indultam” – mondta Macek, akinek szimata nem csalt. Alig két hét után a Thurn und Taxis hercegi család könyvtárában megtalálta a partitúrát, amelyet a velencei Vivaldi Intézet szakértői bizottsága is hitelesnek talált. Ezután kezdett neki a mű rekonstruálásának, mivel a kéziratból a három felvonásos mű zenei anyagának egyharmada hiányzott. A pótlás az opera megírásának idejéből származó Vivaldi-áriákkal történt.

A prágai előadás után a produkció júniusban Cesky Krumlov kastélyszínházában, októberben pedig Velencében lesz látható.