Mátyás

Finisbe fordul a verseny

2008.05.06. 00:00

Programkereső

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval döntősei számára kezdődnek a próbák, sőt van, aki már a premierre készülődik.

Michael Kunze és Gershon Kingsley művének, a Raoulnak az ősbemutatója május 9-én lesz a Brémai Színházban. A főbb szerepeket alakító négy döntőbe jutott énekes egyike a magyar Beöthy-Kiss László, aki Serge szerepét énekli majd. Az előadás a novemberi döntő során két alkalommal is megtekinthető lesz a Szegedi Nemzeti Színházban.

b66fd105-5f65-4ba3-acd5-243617da736e

Az opera Raoul Wallenberg a II. világháború végén Budapesten töltött hónapjait mutatja be. A valós eseményeken alapuló cselekményben az ifjú svéd kereskedő egy németországi vasútállomáson látott jelenet hatására eldönti, hogy Budapestre utazik és segít a bajbajutottakon. Kihasználva svéd állampolgárságát és kitűnő kapcsolatait papírokat szerez a menekülő zsidóknak, ezzel több mint 100.000 életet ment meg. Az opera Wallenberg hősies küzdelmét, majd váratlan, rejtélyes, egyesek által a szovjeteknek tulajdonított eltűnését mutatja be drámai és rendhagyó módon.

Az előadás különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy ősbemutató lesz. Az opera librettistáját, Michael Kunzét eddig musicalszerzőként ismerhette a közönség; az ő nevéhez fűződik többek között az Elizabeth és a Mozart! című musical, melyeket hazánkban is hatalmas sikerrel játszanak. A drámai anyag – komolysága miatt – az opera műfajáért kiáltott, amely meg is valósult Michael Kunze és Gershon Kingsley szerencsés találkozásának köszönhetően.

A németországi előadások után Szegeden november 6-án és 7-én bemutatásra kerülő operát egy fiatal német rendező, Julia Haebler állítja színpadra.