Eleonóra

Látvány, monumentalitás, szellemiség

2008.05.06. 00:00

Programkereső

Már most óriási az érdeklődés a Szegedi Szabadtéri Játékok idei előadásai iránt. A 2008-as nyár programja igen sokszínű, lesz worldmusical, opera, operett, rockopera, dixie-gála... Az egyik újdonság, hogy a Néptánc Fesztivál idén nem gálaműsorral zárul, hanem egy komplett táncprodukcióval. Herczeg Tamással, a játékok igazgatóhelyettesével beszélgettem.

- Hogyan alakul ki egy évad programja?

- Igyekszünk a népszínházi hagyományokat követni, és a műfaji sokszínűség jegyében tervezni a következő évadot. A Szegedi Szabadtéri Játékok első éveiben inkább tematikus jellegű volt a műsor, először passiójátékok, később operák, majd táncos- és zenés előadások kerültek színpadra. A '80-as években robbant be a musical. Mára nagyjából kiforrott a műsorszerkezet, ami meghatározza, hogy egy-egy évadban milyen műfajú produkciókat mutatunk be: opera, operett, musical, tánc (néptánc vagy balett), és minden évben van egy nagy szimfonikus koncert. Törekvés, hogy újabb és újabb műveket mutassunk be, ezek nem egyszer ősbemutatók. A musicalek tekintetében elég jól állunk, az István, a király huszonnégy évvel ezelőtt ezeken a deszkákon vált színpadi művé a királydombi bemutató után, de például az Elisabeth a Miss Saigon, vagy a Rudolf magyarországi ősbemutató volt. Idén szintén ősbemutatót tartunk, a Szentivánéji álom című worldmusical a Budapesti Operettszínházzal közös produkciónk lesz, a zenéjét Szakcsi Lakatos Béla, a szövegét Müller Péter Sziámi írja.

- Miért épp a Szentivánéjira esett a választás?

- Fantasztikusan izgalmas történet, amely kellőképpen inspirálta a szerzőket. Személyes örömöm, hogy ily módon Shakespeare is megjelenik a Dóm téren, annak ellenére, hogy a próza már-már kiszorult. Ez az ország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, közel 1000 nm-es a színpad, 4000 fős a nézőtér. Olyan darabokat kell választanunk, amelyek látványvilága, szellemisége, monumentalitása megfogja a nézőket egy ekkora térben is. (Ezért is szerencsés, amikor a Dóm térre íródik egy-egy darab, mert az alkotók lehetőségei sokkal nagyobbak, nem csak lehet, hanem kell is ebben az óriási térben gondolkodni.) Bátyai Edinával, a játékok igazgatónőjével, Kesselyák Gergő művészeti tanácsadóval mindig szem előtt tartjuk, hogy egyetemes kulturális értékeket is nyújtsunk a nézőknek. Így most behozzuk Shakespeare-t a Dóm térre, mint ahogy tettük néhány évvel ezelőtt is, amikor műsoron volt a Rómeó és Júlia. Ide tartozik az is, hogy eddig minden évben igyekeztünk a Bánk bánt bemutatni augusztus 20-a tiszteletére. Idén ezt a nemzeti operát egy mára már nemzetivé lett rockopera váltja fel, az István, a király. Mivel idén nyáron negyedszázados a mű, úgy gondoltuk, érdemes elővenni.

- A Turandotra is a 2008-as Puccini-évforduló miatt gondoltatok?

- Egyrészt igen. Másrészt ez már régóta nem ment a Dóm téren, pedig az imént említett kritériumoknak (látvány, monumentalitás, szellemiség) igencsak megfelel. Harmadrészt pedig most ez ihlette meg Kesselyák Gergelyt, aki színpadra állítja a művet. Úgy gondolta, ez a darab való igazán egy ilyen különleges méretű színpadra. Magyarul játsszuk az operát, Gergő mindenképp szerette volna, hogy a szövegeket pontosan értsék, hiszen olyan előadást szeretne rendezni, amely a fiatalabb közönséget és a nem kimondottan operabarátokat is képes megszólítani. Mindemellett angolul feliratozzuk majd az előadásokat. Nagyon izgalmas és különleges világú előadás készülődik, Kesselyák rendezéseire az intenzív színházi előadásmód a jellemző ezért talán is tartotta fontosnak, hogy ezekben a szerepekben még soha be nem mutatkozott művészek lépjenek föl.

- Tavaly nem volt új operaelőadás a Bánk bánon kívül. Miért?

- Kétévente van lehetőségünk új operát bemutatni, ennek elsősorban anyagi okai vannak. De általában visszahozzuk őket a következő évben, mert kíváncsiak rájuk az emberek, sőt, előfordul, hogy a második évben sokkal nagyobb sikerük van.

- A nagy operett előadások is két évig mennek, ilyen volt a Csárdáskirálynő, amit Alföldi Róbert rendezett, és most ilyen Eszenyi Enikő Marica grófnője, mely a tavalyi nyár után idén ismét szerepel a műsorban.

- Azt hiszem, a Dóm téren színre került operettekkel sikerült megtalálnunk valami egyedi, sajátos, csak a szabadtérire jellemző formát, ízt. Ennek a formanyelvnek, világnak, előadásmódnak a legnagyobb hozadéka – és a célkitűzésünk is egyben –, hogy a musicallátogatókat megpróbáljuk átvezetni az operettre, és azon keresztül az operára. Nem véletlen, hogy a szereposztásokban átfedések vannak. Például Nyári Zoltán szerepelt a Bánk bánban, most pedig ő a bonviván a Marica grófnőben. Keszei Bori Mariát énekelt pár éve a West Side Storyban, ugyanakkor a Bánk bánban ő volt Melinda. Lukács Gyöngyi most operettprimadonnaként lesz jelen, de várható, hogy a jövőben operaszereplőként is üdvözölhetjük. Rálik Szilvia, a Csárdáskirálynő Szilviája volt két éve, most pedig a Turandot címszerepét énekli...


Herczeg Tamás

- A táncot illetően most eltértek az eddigi hagyománytól: nem néptánc gála lesz, és nem is balettelőadás.

- A Benyovszky című előadást (ez is ősbemutató) zenés táncszínháznak is mondhatjuk. A néptánc fesztiválok gálaműsorai után arra gondoltunk, érdemes belekezdeni egy valóságos, színpadi formanyelvű előadás megfogalmazásába. Ehhez egy feszített, színpadi dramaturgiájú műre volt szükség, ami illeszkedik a fesztivál tematikájába, ugyanakkor technikailag is lebonyolítható. Benyovszky egy igazi magyar kozmopolita volt, világutazó. Ennek ellenére nagyon keveset tudunk róla. Valami olyat tudott az ő korában, amit a globalizáció segítségével a ma embere tud, épp ezért szellemiségében és magyarságában is van aktualitása. Az előadás zenéjét a Szarka fivérek a Ghymes együttes alapítói írják a, akik Felvidékiek, csak úgy, mint Benyovszky. Ebből egy izgalmas, érdekes zenés színházi vállalkozás jöhet létre. A zenéket már hallottunk, a librettót ismerjük, de még mi is nagy várakozással nézünk elébe. Zsuráfszky Zoltán koreografálja az előadást, aki jól ismeri a Dóm teret, hiszen több néptánc gálát is rendezett.

- Az Újszegedi Szabadtéri Színpadnak idén mi lesz a sorsa?

- Nehéz helyzet számunkra, hiszen minden évben a Dóm tér költségvetésének terhére működtetjük. Ez a színpad – mi kisszínpadnak hívjuk, bár 1000 fős a nézőtere – ad lehetőséget a próza becsempészésére. Tavaly egy Móricz-darabot mutattunk be, idén pedig Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marcija kerül színre, elsősorban a Szegedi Nemzeti Színház művészeire támaszkodva, de vendégművésszel a címszerepben. Illetve minden nyáron itt rendezzük meg a Dixiland Gálát a helyi, jónevű Molnár Dixiland Banddel és vendégeivel. Idén például fellép Joe Muranyi, aki Louis Armstrong klarinétosa volt. Nehéz a két színpadot összeegyeztetni, mert a Tisza két oldalán helyezkednek el, és ha olyan a széljárás, átmegy a hang. Mindent helyben kell bepróbálni, így inkább a Dóm téri próbaheteken tudunk Újszegeden játszani.

- A REÖK (Regionális Összművészeti Központ) megnyitásával bővült a Szegedi Szabadtéri Játékok kínálata?

- Tavaly augusztus óta a játékok menedzsmentjének kezelésében áll a REÖK Az idei nyár az első, amikor igazán nagy képzőművészeti kiállításokat tudunk rendezni. Két nagy képzőművészeti programunk lesz: a XII. Nyári Táblaképfestészeti biennálé és a Kogart gyűjtemény bemutatása. Ez nagy öröm nekünk, mert a Kogart a Nemzeti Galéria után a második legnagyobb, klasszikus magyar művészeket bemutató gyűjtemény. A szabadtérire szóló érvényes belépővel mindenki ingyenesen megtekintheti a Dóm tértől pár száz méterre található csodálatos szépségű Reök- palotát és benne a tárlatot. A programok összekapcsolása a menedzsment idegenforgalmi szerepvállalásának fontos része, hiszen a Dél-alföld legjelentősebb turisztikai attrakciója a Szegedi Szabadtéri Játékok, ekkor minden évben megtelnek a szállodák, "csúcsra jár" a turizmus. A Dóm téren és környékén folyamatosan újítjuk fel a vendéglátó egységeket; nyárra megnyílik a kávézó- étterem a REÖK-ben és ismét megrendezzük a Dóm téren a KÉSZ Acélszobrászati kiállítást. éjszakai kis koncertekkel, az Aradi vértanúk terén pedig Tér Film Zene fesztivállal várjuk az érdeklődőket. Néhány évvel ezelőtt az utazási csomagok jelentettek újdonságot, most a kulturális szolgáltatásainkat tudjuk bővíteni a képzőművészettel. Abban bízunk, hogy így még teljesebb, komplexebb élményt nyújt a Szegedi Szabadtéri Játékok, akár egy napra, akár hosszabb időre érkezik valaki hozzánk.