Mátyás

Adókedvezmény a West Enden?

2008.05.15. 00:00

Programkereső

A Lordok Házának benyújtott javaslat szerint a londoni Theatreland negyven magántulajdonú színházában ugyanazokkal az alacsony áfa-kulcsokkal dolgozhatnának, mint a történelmi egyházak.
6209fd52-55ec-4ede-a9f3-3cb47f0a6559

A West Enden álló színházak többsége 1937 előtt épült, és a mai színpadtechnikai követelményeknek nem felelnek meg, mi több, a közönség is kényelmetlenül érzi magát a széksorokban. Különösen nyáron, amikor még a show sem feledteti el a klímaberendezés hiányát. Az átépítés azonban akkora összegbe kerül (az összes színházat számolva körülbelül 250 millió angol fontba), hogy a tulajdonosok nem kockáztatják a beruházást.

„Ha az alacsonyabb lenne az áfa, vagy magasabb lenne az adó-visszatérítés, egyáltalán nem hezitálnánk. Csak összehasonlításképp: Az operaház fantomját játszó Drury Lane Színházban, ami a műemlék épület, s ezért még igencsak szabályozott, mit építhetünk át, a légkondicionáló beszerelése 15 millió fontba kerül, ám az törvénymódosítás után ez csak kétmillió font lenne. Ebben az esetben gondolkodás nélkül elindítanám a felújítást” – mondta Andrew Lloyd Webber, akinek vállalkozása, a Really Useful Group több, főleg musicalt játszó színház tulajdonosa.

Lordok Házában az is felmerült, hogy az évente 1,5 milliárd fontos jegybevétel adója egy olyan alapba kerüljön, amit kifejezetten a renoválásokra és átalakításokra hoznának létre.