Eleonóra

Monóban táncolni

2008.05.19. 00:00

Programkereső

Május 27. és 30. között a MU Színház ad otthont a III. Monotánc Fesztiválnak.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkották meg a szervezők. Azokat az előadásokat sorolják ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szólóelőadások tartoznak a meghívott előadások körébe. A fesztiválon a már jól ismert táncművészeken-koreográfusokon kívül fellépnek fiatal, most feltűnő, esetleg első-műves alkotókra is, akik kellemes meglepetéseket okozhatnak.

Az eddig két alkalommal megrendezett rendezvény kezdeményezője a dunaújvárosi Bartók Táncszínház volt. 2005 decemberében csak hazai fellépőkkel, 2006-ban pedig már nemzetközi keretek között zajlott a fesztivál, amely több magyarországi kulturális szervezet összefogása eredményeképpen jöhetett létre: az Alternatív és Független Színházak Szövetsége, a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Nemzeti Táncszínház közös elhatározása és munkája együttesen segítették életre. A két Dunaújvárosban szervezett fesztivál után változtaott a helyszín: Budapesten a MU Színház örömmel fogadta az ötletet, társszervezőként és partnerként szívesen biztosít helyet a monotáncosoknak. Így biennále jelleggel folytatódik a fesztivál: a táncosok kétévente visszatérnek Dunaújvárosba, s minden második évben a MU Színházban vendégeskednek.

A fesztivál részletes programja:

2008. május 27. kedd
20.00 Nagy Csilla: Nos?; Jakub Truszkowski - Ernst Süss: bodyScapes (PL/B–A/H)
21.30Pataky Klári: Pillangó ballada (előadó: Nagy Csilla)

2008. május 28. szerda
20.00 Magenta II. - Horváth Csaba - Dresch Mihály: Flamingó; Kovács Gerzson Péter - Dresch Mihály: Hit et nunc
21.30 Leonardo Diana: A fény felé / Verso de luce (I)

f7c2ac04-03bd-451a-9323-f385f9d34c99

2008. május 29. csütörtök
20.00 Frenák Pál: Mennono (előadó: Várnagy Kristóf); Ladányi Andrea: Alice B. (koreográfus: Jorma Uotinen)
21.30 Gold Bea: Kívánság; Buday Melinda: Déli álom; Hadi Júlia: Négyen voltak; Virág Melinda: Volutabrum – vedlésmonológ
2008. május 30. péntek
19.00 T.E.S.T. (koreográfus. Gergye Krisztián) – szólók hét női testre; T.E.S.T. II. (koreográfus. Gergye Krisztián) – szólók hét férfi testre (Gergye Krisztián Társulata, a Közép-Európa Táncszínház és a MU Színház közös produkciói)
21.30 Bruno Isakovic: Vak érzelem (HR/NL); Dora Hostová: Arcanum (CZ); Bruno Isakovic: A gondolatok kertje - … tél

Az előadások előtt táncfilmek láthatók, illetve megtekinthetők azok a fotók, amelyeket Dusa Gábor, Kenyeres Csilla, Lékó Tamás, Koncz Zsuzsa készített Gergye Krisztián T.E.S.T.-jeiről.