Antal, Antónia

Jótékony célú előadás ifj. Nagy Zoltán családjának megsegítésére

2008.05.21. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház 2008. június 16-án, az évad hivatalos zárásának másnapján jótékony célú előadást rendez. Seregi László talán legvidámabb balettjét, A makrancos Katát láthatja a közönség, amelynek a legfájóbb sebet, egy nagyszerű művész korai elvesztését kell feledtetnie.
17a81fd8-5e13-4d92-aaee-3b313cb87dfe

Ifj. Nagy Zoltán, A makrancos Kata és számos más, nagysikerű produkció egykori főszereplője, néhány hónappal ezelőtt, 42 évesen hunyt el. A Magyar Állami Operaház és a balettegyüttes pótolhatatlan nagyságot veszített: ifj. Nagy Zoltán, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora a balettirodalom szinte valamennyi jelentős férfi főszerepét eltáncolta. A makrancos Kata Petruchio szerepét az ő személyére koreografálta Seregi László. Kivételes képességeit, tudását számos elismeréssel, szakmai díjjal jutalmazták. A szakma és a közönség azonban nem címeit, kitüntetéseit szerette. Ifj. Nagy Zoltán hiteles személyiség volt, akinek művészetében saját emberi értékei mutatkoztak meg.

Hiányát nem csak a magyar táncszakma szenvedi. Halálával felesége és két gyermeke maradt magára. Ezért fogott össze az Operaház balettegyüttese és dolgozói: támaszt nyújtani az itt maradottaknak, és adni a kincsekből, amelyeket ifj. Nagy Zoltán huszonkét éven át a mi színpadunkról osztott másoknak. A június 16-ai előadás összes szereplője, a teljes műszak, és a kiszolgáló személyzet honoráriumát ifj. Nagy Zoltán családjának ajánlotta fel.