Géza

Jövőre a Volksoperben

2008.05.28. 00:00

Programkereső

Nyolc premier várja a következő szezonban a bécsi Volksoper látogatóit.

A színház első bemutatója szeptember 4-én lesz. Edvard Künneke operettjét, A dingsdai unokafivért Olivier Tambosi rendezi, akinek névjegyén ott szerepel a Jenufa (Metropolitan és a Covent Garden), Bohémélet (Hamburg), Falstaff (Chicago), ám a Volksoperben még nem dolgozott.

Offenbach darabja, az Eljegyzés lámpafénynél volt az első Bécsben játszott operett. Ennek 150. évfordulójára emlékezve októberben a műfaj legismertebb dalaiból készít október végén összeállítást Christoph Wagner-Trenkwitz.

Oscar Straus 1904-ben bemutatott operapersziflázsa, A víg Nibelungok a Volksoperben futó Ring-ciklus kommentárjaként kerül színpadra. A rendező Robert Meyer, aki a műfaj iránti érzékenységét a Burgtheaterben egy Tannhäuser-paródiával már bizonyította.

Puccini születésének 150. évfordulója alkalmából ismét repertoárra kerül a Pillangókisasszony, a Bohémélet és a Turandot, míg ötven év után új Tosca-rendezés kerül színpadra. A direktor Alfred Kirchner, a karmester Josep Caballé-Domenech, a címszerepet a Frankfurti Opera tagja, Ann Marie Backlund énekli. Cavaradossi szerepében Bándi János látható, a Volksoper tagja, Morten Frank Larsen pedig Scarpia szerepében debütál. A premier október 12-én lesz.

dfa46861-8db9-4a15-8b6d-8bf7a9ab9cf8

Januárban a Bregenzi Ünnepi Játékokkal koprodukcióban egy Ernst Krenek-operát mutatnak be (Kehraus um St. Stephan), amelyet Michael Scheidl rendez, míg május végén a Fra Diavolo premierjét tartják. A darabot hatodszor tűzi műsorára a Volksoper. A szezont az Ariadne Naxosban zárja, amelyet a rendező, Josef Ernst Köpplinger tavaly Klagenfurtban állított színpadra. Az operát 1943 óta nem játszotta a színház.

A musicalrajongókat a Guys and Dolls, a balett kedvelőit a Staatsoper balettnövendékei által előadott, ifj. Harangozó Gyula koreografálta Diótörő várja.