Piroska

Wagneri varázslat

2008.05.28. 00:00

Programkereső

Harmadszor rendezik meg a Művészetek Palotájában a Budapesti Wagner-napokat, amelyre idén június 7. és 22. között kerül sor. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a Művészetek Palotája már a mai napon megkezdte a 2009-es Wagner-napok bérleteinek árusítását, ahol az idén hallható Ringet és egy felújított Parsifal adaptációt láthat-hallhat majd a közönség.

"Vállalhatatlan vállalás vállalása." – mondta Fischer Ádám, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője és karmestere a ma tartott sajtótájékoztatón. "Legfontosabb álmom válik valóra azzal, hogy négy egymást követő napon vezényelhetem A nibelung gyűrűjét. Wagner is így képzelte el ennek a műnek az előadását – ennek ellenére a világ egyetlen Wagner-fesztiválja sem vállalkozik erre –, és persze tisztában volt azzal, hogy ez szinte megvalósíthatatlan, zenészt és embert próbáló dolog. Mégis úgy érzem, hogy eddigi pályafutásom megkoronázása lesz ez a produkció. Mi zenei nagyhatalom vagyunk, de eddig inkább abban az értelemben voltunk azok, hogy művészeink elmentek innen, és a világ más részein bizonyították tudásukat. Mi olyan fesztivált akartunk létre hozni, ami ide vonzza a szakmát, a közönséget, amit szerte a világon számon tartanak, sőt, az egyik legfontosabbként definiálják."

Kiss Imre, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója elmondta, hogy három éve, amikor megnyílt a Művészetek Palotája, még komoly viták zajlottak azzal kapcsolatban, hogy vajon szabad-e a Müpába operaelőadásokat rendezni, nem inkább a könnyedebb műfajok felé kellene nyitniuk? Ma már ez nem kérdés. A tetralógia színpadra vitelét óriási tettnek tartja, de mindez nem jöhetett volna létre, ha a Magyar Rádió nem áll az első pillanattól kezdve a Wagner-napok mögé.

Dr. Cseh Gabriella az MR ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy büszke arra, hogy az MR Zenei Együttesei hozzájárulhatnak ehhez a világszínvonalú produkcióhoz, ami az együttesek számára is óriási kihívást jelent, éppen ezért keményen dolgoznak azon, hogy az előadás jól sikerüljön. "Különleges lehetőség ez számunkra, és Fischer Ádámmal együtt dolgozni, valódi mesterkurzust jelent zenészeinknek." – mondta. A Ring előadásait nemcsak az MR3 Bartók Rádió fogja élőben közvetíteni, hanem az európai közszolgálati rádiókkal kötött szerződés értelmében más országok rádióállomásai is. Az érdeklődés óriási, jelenlegi számítások szerint nyolc-tízmillió hallgatója lesz a négy estének.

b393b2b4-88d4-431c-b435-a1826c1be14e

Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató-helyettese a kulisszák mögé kalauzolt el bennünket, amikor elmodta, hogy áprilistól – annak ellenére, hogy közben több száz rendezvényt bonyolítanak – szinte minden a Wagner-napokról szól. Kiemelte annak nemzetközi jellegét és a Müpa tevékenységében elfoglalt kulcsfontosságú helyét is hangsúlyozta. Elmondta, hogy az idén június 7-től két kiállítás is kapcsolódik majd a Wagner-napokhoz, mindkettő az előcsarnokban lesz látható. Az egyik tárlat egy gyerekrajzkiállítás lesz a Budapesti Wagner Társaság szervezésében, a másik a budapesti Ring bemutatók (1889 és 1892) történetéről szól majd, melynek anyagait a Magyar Állami Operaház archívuma bocsátja a látogatók rendelkezésére.

Tekintettel arra, hogy sokan nem kaptak már jegyet az idei Nibelung-előadásokra, már a mai naptól, 2008. május 28-tól válthatók jegyek és bérletek a 2009-es Wagner-fesztiválra, amikor kétszer is elhangzik A nibelung gyűrűje (június 11., 12., 13. és 14-én, valamint 18., 19., 20. és 21-én). Felújítják a Müpa első félig szcenírozott Wagner-operáját, a 2006-ban bemutatott Parsifalt (június 26-án és 28-án) is.

Christian Martin Fuchs (dramaturg) és Hartmut Schörghofer (rendező-díszlettervező) meghatódottan nyilatkozott arról, hogy a Művészetek Palotája segítségével részük lehet e művek bemutatásának boldogságában. Fuchs kiemelte, hogy ők ezekkel az előadásokkal, a XXI. századi csúcstechnika eszközeivel, egy XIX. században készült partitúra alapján, Wagner zenéjén keresztül szeretnék elmesélni az emberiség történetét.

Idén egy könyv is kiegészíti a Budapesti Wagner-napokat. Ez a Müpa Élmény Sorozatának első kötete, a Wagner-almanach, amelyről szerkesztője Zsoldos Dávid, a Fidelio Média Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást. A könyv A nibelung gyűrűjéről szól, benne Fischer Ádám, Christian Martin Fuchs, Rockenbauer Zoltán, Fazekas Gergely és Rákai Zsuzsanna tanulmányaival, amelyek segíthetnek megőrizni a négy est nyújtotta élményt mindazoknak, akik kézbe veszik a kiadványt.