György

A teljes Ring – Wagner-napok a Müpában

2008.06.02. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája és a Magyar Rádió közös produkcióját, a Budapesti Wagner-napokat június 7. és 22. között harmadszor rendezik meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelyen A nibelung gyűrűje négy művét (A Rajna kincsét, A walkürt, a Siegfriedet, Az istenek alkonyát) mutatják be.
4123c6df-294f-4051-8680-e62993f1a582

Ezzel beteljesedik egy gigantikus színházi elgondolás: valósággá lesz a Richard Wagner által megálmodott Gesamtkunstwerk, a szerelemről és hatalomról, törpékről, óriásokról és istenekről, hősökről és erős nőkről, az arany átkáról és a világvégéről szóló színház. Valódi ünnepi játék születik.

A koncepcióban a zenét illeti az elsőbbség. A cselekmény önmagát meséli el – szabadon, asszociatív módon, ugyanakkor Wagner kozmosza által meghatározott szigorral. Vannak párhuzamosságok és tükröződések, törések és lyukak. Semmi sincs mesterkélten, tetszetősen elkendőzve, a forma tiszta, nyitott, világos. Éppen ezáltal követhető betűhíven Wagner, aki ezzel a művével elvetette az opera elvét, és már csak a zenedrámáét engedte érvényesülni.

Az átütő nemzetközi sikert aratott 2007-es produkcióból ismét látható-hallható lesz Christian Franz (Loge), Fekete Attila (Froh), Hartmut Welker (Alberich), Németh Judit (Fricka), Herczenik Anna (Freia). Az összesen hat előadáson az MR Szimfonikusok játszanak Fischer Ádám vezényletével, a rendező-díszlettervező Hartmut Schörghofer, a koreográfus Teresa Rotemberg, a jelmez- és bábtervező Corinna Crome.