Márk

Kellemetlen igazság a Scalában

2008.06.04. 00:00

Programkereső

Al Gore 2006-ban megjelent könyvéből először dokumentumfilm készült. Milánóban úgy gondolták, eljött az ideje a megzenésítésnek.
13470aa4-8540-4512-b86d-68814a52be9a

A 2011/12-es szezonban láthatják a Scala nézői az Emmy-díjas, Nobel-békedíjas volt amerikai alelnök bestselleréből készülő operát. A Kellemetlen igazság (A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés, és leküzdésének lehetőségei) című darab zenéjének megírására a milánói dalszínház Giorgio Battistellit, a veronai Arena művészeti igazgatóját kérte fel.

A Scalában bejelentették a jövő évad programját is. Repertoáron marad Zeffirelli Aidája, a Patrice Chereau rendezteTrisztán és Izolda, továbbá az Idomeneo, amelyet Luc Bondy állított színpadra.

Az első premiert december 7-én tartják, a Don Carlost Stefan Braunschweig rendezi, Daniele Gatti dirigálja, a címszerepet Giuseppe Filianoti énekli. Műsorra kerül még egy Verdi-opera (I due foscari) Carlo Montanaro és egy Rossini-mű (Viaggio a Reims) Luca Ronconi rendezésében. Donizetti Éljen a mamá!-ját (Le convenienze e inconvenienze teatrali) az olasz tévécsatornákról ismert komikus, Antonio Albanese állítja színpadra. Robert Wilson Monteverdi Orfeójával, Robert Lepage Stravinskyval (Rake’s Progress) bővíti a repertoárt, míg Andrew Davis (karmester) és Robert Carsen (rendező) együttműködésével a Szentivánéji álom lesz látható.

A balett-társulat új bemutatóját Roland Petit korografálja Pink Floyd-zenére.