György

Eltáncolt kalandok

2008.06.09. 00:00

Programkereső

Benyovszky Móric, a 18. századi utazó, felfedező, hajós és katona kalandos élete augusztusban két estén kerül a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára. A táncjáték címszerepét Rátóti Zoltán színművész és Fitos Dezső táncművész játsszák, a zenét a Ghymes együttes élőben adja elő.
42f448a7-b1c6-48ca-b0cf-6b4161e7a92b

A mű megírására 2006-ban kérte fel Szarka Tamást és Szarka Gyulát a szerzőket Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, a közreműködő táncosok pedig a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői, a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes, továbbá afrikai, francia, lengyel és orosz csoportok.

Benyovszky Móric a 18. század neves utazója, felfedezője, a mindmáig legnagyobb magyar hajósnak számító személyiség, európaiként elsőként hajózott át a Csendes-óceán északi részén, megelőzve hét évvel az angol Cook kapitányt és a franciák expedícióját. Katonaként részt vett a lengyel-orosz háborúban, kiemelkedő tetteiért a lengyelek nemzeti hősként tisztelik, majd orosz fogságba esett és Kamcsatkára száműzték. Kalandos úton jutott el Madagaszkár szigetére, megalapította a Louisburg nevű telepet, a bennszülöttek vezetőjükké (a legenda szerint királlyá) választották. Később, újabb kalandos utazásokat követően visszatért a szigetre. Itt halt meg egy kisebb ütközetben 1786-ban.

(2008. augusztus 9., 10. 21:00 - Szegedi Szabadtéri Játékok
Szarka Tamás – Szarka Gyula – Zsuráfszky Zoltán: Benyovszky
Km.: Rátóti Zoltán, Fitos Dezső, Ghymes együttes; dalszöveg: Szarka Tamás; zene: Szarka Tamás, Szarka Gyula; j.: Vincze Zsuzsanna; társrend.: Szarka Tamás; rend.-kor.: Zsuráfszky Zoltán)