Eszter, Eliza

Újabb sztrájk a Scalában

2008.07.07. 00:00

Programkereső

Elmarad ma a Franco Zeffirelli rendezte Bohémélet premierje és további két előadása a milánói operaházban, a Scala alkalmazottai ugyanis sztrájkot terveznek.
13470aa4-8540-4512-b86d-68814a52be9a

Nem sikerült pénteken a munkavállalók képviselőinek és a Scala vezetésének megegyezni, így az utóbbi négy év harmadik sztrájkjára kerül sor, ami a bemutató mellett a Bohémélet 9-i és 11-i előadásait is érinti.

Legutóbb tavaly novemberben szüntette be a munkát a Scala nyolcszáz alkalmazottja, köztük 135 zenekari és 107 kórustag, így tiltakozva a nem megfelelő fizetések és munkakörülmények miatt. A sztrájk következményeként törölni kellett a Requiem előadását. 2005-ben a ház akkori fő-zeneigazgatója, Riccardo Muti intézkedéseivel nem értettek egyet a milánói opera dolgozói, s a vitát az olasz szenátus vizsgálata követte.

A Bohémélet előadásainak főbb szerepeit James Valenti és Fabio Sartori (Rodolfo), Massimo Cavalletti és Natale De Carolis (Schaunard), Domenico Colaianni (Benoit), Svetla Vassileva és Alexia Voulgaridou (Mimi), Luca Salsi és Pietro Spagnoli (Marcello), Giovanni Battista Parodi és Giorgio Giuseppini (Colline), Matteo Peirone (Alcindoro), Nino Machaidze és Ainhoa Arteta (Musetta), valamint Ramtin Ghazavi (Parpignol) énekli, a zenekart Gustavo Dudamel dirigálja, a héten azonban mindannyian pihenhetnek.